13 мая 2011 г.

Грошові мотиватори

Допомогти створити ідеальну систему матеріального винагородження сьогодні обіцяє мало не кожна консалтингова фірма. При цьому не слід забувати, що універсального зразка не існує – компанія, маючи унікальний штат, бізнес-потреби та завдання, не може скопіювати схему додаткових виплат у конкурента або закордонного партнера. Ментальність іноземців виводить на перший план турботу про комфорт та здоров’я співробітників, вітчизняні ж організації роблять ставку на грошову компенсацію навчання, харчування, транспорту та зв’язку.

Потрібно враховувати не лише очевидні потреби та вигоду працівника від певних компенсацій, а також їх доречність на даний момент. Сьогодні співробітник буде вдячний за несподіваний бонус, завтра ж для нього важливими будуть щомісячні премії. Тому не варто забувати про диференційовані виплати за ініціативою роботодавця паралельно із гарантованими державою пільгами та компенсаціями.

Звісно, необхідно розрізняти бонуси топ-менеджменту, які іноді сягають недоступних для рядових співробітників вершин, та бюджетні доплати й надбавки для окремих категорій працівників. У травневому випуску журналу мова буде йти про пільги та компенсації саме для персоналу компанії. Так, Надія Братаніч охарактеризувала види матеріальної допомоги та підстави для її нарахування, торкнулась оподаткування таких виплат. А Павло Ходаковський та Олеся Павлинська продовжили тему виплати податків роботодавцем для оптимізації видатків. У статті автори також подали зразки заяви на отримання матеріальної допомоги, наказу підприємства про її надання.

Ксенія Забродська перерахувала основні елементи положення про преміювання, відзначила вимоги, яких необхідно дотримуватися при розробці даного документу. Крім того, розповіла про підстави, частоту встановлення премій та визначення оптимальної системи преміювання.

Дмитро Жуков присвятив свою статтю доплатам та надбавкам. Він описав порядок компенсацій за виконання додаткової роботи через суміщення професій (посад); розширення зони обслуговування, збільшення обсягів робіт; виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника; замісництво. А також подав приклади надбавок для працівників освіти та доплат за стаж безперервної роботи для співробітників медичних закладів.

Застерегли від несвоєчасної виплати матеріальної допомоги Олександр Ярош та Наталія Єфанова, які описали процедуру стягнення таких виплат у судовому порядку відповідно до законодавства та навели приклад із судової практики.

Тема нового Податкового кодексу наразі не залишає у спокої як підприємців, так і експертів, тому Юлія Черкашіна та Олександра Глозман зупинилися на оподаткуванні витрат на відрядження, навчання співробітників та кандидатів на посаду. Зокрема, юристи назвали способи та строки повернення працівником надміру витрачених коштів. Що стосується навчання, то тут експерти розглянули декілька його видів: професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації; періодичну перепідготовку, підвищення кваліфікації; навчання у вітчизняних або закордонних навчальних закладах; навчально-виробничу практику. У статті також описані податкові наслідки для сторін трудових відносин у разі розірвання договору (контракту) про зобов’язання відпрацювати у роботодавця.

Завдяки експертним коментарям та консультаціям роботодавець має можливість законодавчо правильно оформити процеси матеріального стимулювання персоналу. Таким чином, інвестуючи кошти у співробітників, він отримує віддану команду фахівців.

Із побажанням ефективних винагород,

Тетяна Вареник,

відповідальний редактор,

ia@hrd.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий