10 августа 2010 г.

Bon voyage, колего!

Кожна людина час від часу відчуває непереборне бажання змінити якщо не життя, то як мінімум локацію. А деякі професії дозволяють робити це регулярно. Вимога вирушати у відрядження стає все більш популярною у трудових договорах.

Глобалізація вносить корективи у робочі розклади. Її вплив на характер та умови праці досить відчутний. Так, за результатами дослідження компанії PricewaterhouseCoopers, лише за останні десять років кількість спеціалістів, що працюють над проектами за кордоном, збільшилась на 25 %. Прогнозують, що до 2020 р. цей показник досягне 50 %. Показовим є те, що у 1998 р. фахівці міжнародних організацій працювали за направленням керівництва в середньому у 13 країнах світу, в 2009 р. – вже в 22 державах, а до 2020 р. такий список включатиме близько 33 країни.

Міжнародні компанії все частіше переймають знання і досвід колег, намагаються знищити просторові та комунікаційні барєри, запрошують працівників з інших країн з метою налагодження тісної співпраці. Щоб тримати руку на пульсі численних філій або відносин з партнерами та розширювати сферу впливу, необхідна налагоджена комунікація. Звісно, все полегшують розвинені інтернет-технології, завдяки яким зв’язатися з колегою на іншому кінці світу можна блискавично. Наприклад, за даними звіту VoIP-сервісу Skype, багато компаній через економічну кризу почали відмовлятися від дорогих службових поїздок. Натомість знайшли онлайн-альтернативу – Skype (79 %), електронну пошту (77 %), інстант-мессенджери (64 %), телеконференції (38 %) і відеоконференції (33 %). Але чи завжди «зручно і дешево» означає «ефективно»? Іноді для досягнення результату необхідна саме зустріч тет-а-тет.

Відрядження не завжди приносять бажані результати, але кожного разу потребують матеріальних ресурсів. До речі, найдорожчими для відряджень містами, за даними ECA International, визнані Токіо, Осло та Луанда. Як приклад, можна навести середню вартість ланчу – $ 18, $ 43 и $ 47 відповідно. Як оформити і відшкодувати витрати на відрядження? Як проходить звітування працівника після поїздки? На ці питання відповідають бухгалтери компанії Intercomp Global Services.

В ідеалі відрядження має приносити реальну користь бізнесу, створювати сприятливий клімат між компаніями, а не наштовхуватися на адміністративні та законодавчі перепони (особливо це стосується ділових поїздок за кордон). Порівняти оформлення відряджень інших країн допоможе стаття-огляд юриста Андрія Никоненка, який охарактеризував практику Російської Федерації та США. Часом, щоб удосконалити власну систему, не обов’язково вигадувати велосипед – можна запозичити міжнародний досвід.

Відрядження – це своєрідна розвідка. Нерідко одноразова поїздка для іноземця може стати приводом для зміни місця проживання та початком кар’єри в Україні. Таких людей називають експатами. Наш експерт, Юрій Кострикін, подав тенденції попиту українських компаній на них, спираючись на дані відповідного дослідження.

Як вберегтися від проблем з податковими та іншими перевіряючими органами? Кого взагалі не можна відправляти у відрядження? Які відмінності мають відрядження Україною та за кордон? Як уникнути проблем, приймаючи іноземця, що прибув у відрядження в Україну? Досвідом діляться наші експерти.

Виявилося, що у багатьох фахівців, що опікуються питаннями оформлення відряджень, виникає безліч уточнень. Редакція журналу за допомогою юристів надає відповіді на запитання читачів про особливості відряджень з врахуванням професії та графіку роботи.



Із побажанням продуктивних зустрічей,

Тетяна Вареник,

редактор,

ia@hrd.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий