23 сентября 2010 г.

Свіжа кров

Дотримання прав та свобод неповнолітніх, захист дітей, регламентованість дитячої праці та контроль незаконної експлуатації наша держава забезпечує… на папері. Щоб зрозуміти реальну ситуацію варто вийти на вулиці міста, на площі ринків, зайти в громадський транспорт. Відкривається досить невтішна картина: малолітні підлітки роздають буклети, продають квіти у підземних переходах або торгують дрібничками у вагонах метро. Можна по різному трактувати дитячу працю: для батьків це метод виховання або додаткова матеріальна допомога сім’ї, для підлітків – шлях до омріяної незалежності, для роботодавця – дешева робоча сила.

Незважаючи на законодавчу заборону використання дитячої праці, за даними Міжнародної організації праці, у світі змушені заробляти гроші 165 млн хлопчиків та дівчаток віком від п’яти до чотирнадцяти років. Більшість із них працюють в небезпечних та шкідливих для життя і здоров’я умовах. При цьому 77 млн дітей молодшого шкільного віку не відвідують школу. Відповідно вони не отримують початкову освіту, а тому ризикують втратити можливість у майбутньому стати кваліфікованими працівниками.

Державний комітет статистики наводить наступні вражаючі цифри: в Україні налічується 456 тис. дітей, що працюють. 52 % з них віком 15-17 років, 24 % – 3-14 років, стільки ж 7-12-літніх, які задіяні роботодавцями всупереч нормам КЗпПУ.

Поряд з неповнолітніми право на працю мають студенти та молоді працівники після закінчення ВНЗ. Ця категорія громадян відрізняється не лише особливостями трудових відносин з роботодавцем, але й психологією та ставленням до своїх службових обов’язків. Відповідно до теорії поколінь, яку розробили американські вчені Нейл Хоув та Вільям Штраус, сьогодні починає свій кар’єрний шлях покоління Y (покоління Міленіум), яке нараховує близько 70 млн людей у світі. Вони ще не досягли 30 років, а вже замислюються про накопичення пенсії, нахабно намагаються вчити працювати своє керівництво і до поняття «треба» ставляться із відвертим нерозумінням. Вони виконують декілька завдань одночасно, але не дозволять, щоб робота стала їх життям, для них важлива творчість та можливість вільно розпоряджатися своїм робочим часом.

Сьогодні вже нікого не здивує підліток, який цитує статті законів, що замість літнього відпочинку влаштовується на тимчасову роботу. Порушення прав неповнолітніх карається законодавством, а тому варто досконало знати всі особливості трудових відносин з цією категорією громадян. Наталія Єфанова спробувала проаналізувати важливі нюанси встановлення, оформлення та оплати випробувального терміну. Інна Воротнікова у свою чергу охарактеризувала умови його організації, які дозволять новому співробітнику швидко опанувати професійні обов’язки та адаптуватися у колективі.

Як не порушуючи закон, оформити на роботу студента та неповнолітнього підлітка, підготувати комплект документації та забезпечити обов’язковою відпусткою? Ці аспекти розглянули у своїх статтях спеціалісти юридичних компаній Оксана Войнаровська та Олексій Чернов. А про перше робоче місце та обов’язкові пільги для молодих працівників розповіли Марія Шевченко та Ніна Демченко.

Співпраця з неповнолітнім або студентом грунтується не лише на юридичному оформленні молодого працівника. Корисно познайомитися з практикою компаній, які мають досвід організації практики та програм стажування. Свої поради та рекомендації дають спеціалісти компаній JTI, Unilever в Україні, «Воля», life :). Більш детально це питання розглядає Олена Лисак, яка подає правила організації стажувань «з нуля».

Пам’ятайте, що молодість, ініціативність та креативне мислення здатні конкурувати з багатолітнім досвідом топ-менеджерів, які дбають про сьогодення. Дозвольте ж поколінню Міленіум будувати наше з вами майбутнє.

Із побажанням молодості в серцях,

Тетяна Вареник,

редактор,

ia@hrd.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий