1 декабря 2011 г.

Обмеження для працівників та роботодавців

За словами Генрі Форда, «якісна праця – це коли роботу виконують правильно без нагляду». Можливо, й бізнес став би успішнішим, якби було знято зайві обмеження. Звісно, державний контроль потрібен, шкода лише, що він стосується не усіх… Відомо: недосконалість правової системи полягає у безмежній кількості законів, які ніколи нічого прямо не дозволяють, але водночас і не забороняють.

Не дивно, що за щорічним глобальним рейтингом легкості ведення бізнесу Doing Business 2012, який публікують Всесвітній банк та Міжнародна фінансова корпорація, Україна зайняла аж 152 місце. Погодьтеся, її шанси дотягнутися до п’ятірки лідерів (Сінгапур, Гонконг, Нова Зеландія, США та Данія) на даний момент прирівнюються до нуля. У рамках проекту оцінюються і відслідковуються зміни нормативно-правових актів, що регулюють діяльність місцевих, насамперед малих і середніх компаній, протягом їх життєвого циклу – від створення і до ліквідації. Зрозуміло, що особлива увага експертів була прикута до норм податкового законодавства, які створюють найбільше перепон та труднощів у підприємців. Але результати подібних рейтингів викликають занепокоєння, адже законодавча система «хвора» на всіх рівнях, трудове право у даному випадку не виключення, а лише підтвердження, зокрема, для кадровиків та юристів.

Поки що роботодавцям та співробітникам доводиться грати за прописаними державою правилами, які публікуються зокрема і на сторінках нашого видання. Так, враховуючи вимоги численних нормативно-правових актів діючого законодавства документувати усі етапи трудових відносин, Галина Таран проаналізувала строки зберігання кадрових документів, розповіла про порядок формування документів у справи, проведення експертизи цінності кадрової документації, а також зазначила вимоги до процедури знищення кадрової документації.

Питання збереження комерційної таємниці торкнулася Наталія Дейнега, розповівши про порядок та організацію доступу до такої інформації окремих осіб, про ознаки комерційної таємниці, перелік даних, які не можуть бути визнані комерційною таємницею, а також перерахувала державні органи, які мають право отримати доступ до подібної інформації.

Досить широку тему, але чітко врегульовану законодавством, розкрила Надія Братаніч. Заборона примусової праці – ось що привернуло увагу автора, зокрема відзначила порядок регулювання використання такої праці як нинішнім законодавством, так і майбутнім проектом Трудового кодексу.

В Україні також передбачені певні обмеження щодо спільної роботи родичів на підприємстві, про що й розповів у своїй статті Олександр Гайдак. Такий порядок був застосований ще у 1933 р. в одній із постанов уряду СРСР, декілька положень якої дійсні і сьогодні.

Головні аспекти роботи за сумісництвом та обмеження на ведення підприємницької діяльності розкрила Ольга Куцевол. Вона проаналізувала поняття «сумісництва», розтлумачила відмінність між сумісництвом та суміщенням, при цьому спираючись на короткі приклади із практики. Також відповіла на запитання: чи можна поєднувати роботу за трудовим договором і підприємницьку діяльність?

Напередодні зимових канікул у пригоді стане стаття Ніни Демченко про види та порядок оформлення відпусток, адже важливо зустріти новий рік без боргів та незавершених справ, зокрема правильно задокументувати майбутню відпустку.

Редакція журналу бажає легкого «фінішу» та стрімкого «старту» у новому році. Нехай вистачить снаги зрозуміти старі помилки, щоб стати на крок ближчими до нових звершень!


З повагою,

відповідальний редактор

Тетяна Вареник

Комментариев нет:

Отправить комментарий