10 декабря 2013 г.

По той бік барикад

Співпраця роботодавця з працівниками (хочуть вони того чи ні) не завжди протікає без непорозумінь та спорів. Часто доводиться обом сторонам вирішувати конфліктні ситуації не шляхом «тет-а-тетів» чи за столом переговорів, а вже в залі суду. Учасникам трудових відносин потрібно пам’ятати, що українське законодавство подбало і про працівників, і про роботодавців, які мають гарантії та обов’язки під час трудових спорів. Для того щоб грамотно, швидко та безболісно пережити цей період, потрібно лише дотримуватися норм трудового законодавства України, на чому неодноразово наголошують експерти нашого останнього номера в цьому році.
Потрібно пам’ятати, що конфлікти – це цілком нормальне явище, яке може виникнути в рамках трудової діяльності. Підтвердженням цьому є дані дослідження, проведеного hh.ua, – 76 % українців конфліктують на роботі. Серед найпопулярніших причин непорозумінь можна відзначити проблеми з комунікацією, неналагоджені бізнес-процеси (39 %), різні підходи до вирішення завдань (36 %), особисту антипатію (20 %), конфліктну атмосферу в компанії (16 %). Ставитись до конфліктів як до норми життя можуть тільки 6 % опитаних.
Варто зазначити, що залишатися по той бік барикад незалежно від того, хто був ініціатором спору, працівник кадрової служби не може і не повинен, адже від його обізнаності та досвідченості також багато чого залежить.
У грудневому номері журналу «Праця і Закон» наші експерти поділилися з вами, шановні читачі, своїм безцінним досвідом та порадами, аби ви з легкістю та впевненістю змогли вирішити питання, пов’язані з трудовими спорами і не тільки (адже в номері частина статей присвячена відповідальності роботодавця за порушення трудових прав громадян).
Оксана Войнаровська, Тетяна Іванович та Святослав Кустовінов у своїй статті ознайомлюють читачів із поняттям трудового спору, причинами його виникнення, методами вирішення та правовими механізмами запобігання.
Юлія Ісаєва розглянула особливості та терміни трудових спорів.
Актуальну на сьогодні тему трудових спорів щодо умов праці в офісі описали Юрій Чумак та Ксенія Забродська.
Про підстави, порядок, наслідки трудових спорів щодо поновлення працівника на роботі, зміну формулювання причин звільнення розповіла Марина Саєнко. Також автор представила порядок дій роботодавця при звільненні працівника, який дозволить йому мінімізувати негативні наслідки в майбутньому.
Ганна Горіна та Олена Панич у своїй статті висвітлили основні питання процедури виникнення, протікання та вирішення колективних трудових спорів.
Ніна Демченко розказала про заборону проведення, гарантії для працівників та наслідки участі працівників у страйку.
Найбільш поширені прецеденти порушення трудового законодавства працедавцями розкрила Ольга Копил.
Михайло Парапан та Марк Приходько висвітлили у матеріалі практичні аспекти виявлення порушень у сфері захисту персональних даних, а також захисту суб’єктом персональних даних своїх прав у разі їх порушення.
Сергій Сільченко наголосив на кримінальній відповідальності роботодавця за порушення трудових прав громадян.
Олеся Павлинська присвятила матеріал умовам праці на робочому місці під час вагітності.
Конфлікти за результатами зворотного зв’язку описав Ігор Стариков у рубриці «HR-аспект».
У нашій постійній рубриці «Охорона праці» мова йтиме про систему безпеки праці на підприємствах Nestle в Україні.
Шановні читачі, добігає кінця 2013 рік, саме час підбити підсумки, завершити всі важливі справи та будувати плани на наступний рік. Редакція журналу «Праця і Закон» висловлює подяку авторському колективу за експертні, практичні та актуальні матеріали, а вам, читачі, за те, що залишаєтеся з нами. Нехай панує затишок та тепло у ваших домівках!
Із побажанням
стабільності
та впевненості,
Катерина Гарманчук,
відповідальний редактор



Комментариев нет:

Отправить комментарий