18 июня 2014 г.

Відпочинок чи випробування?

Чергування роботи та відпочинку – необхідна умова продуктивної праці для кожного працівника. Висока працездатність співробітників повністю залежить від того, коли, як довго, яким чином вони відпочивали напередодні та коли можуть розраховувати на наступний відпочинок. Мова йде не тільки про чергову щорічну відпустку, передбачену графіками, але й щоденний, щотижневий відпочинок, який повинен індивідуально встановлюватися на кожному підприємстві, установі, організації відповідно до законодавства. Адже законами України регламентуються тривалість та порядок надання відпусток працівникам, дотримання яких гарантує роботодавцеві високу продуктивність праці співробітників.
Але в даному питанні є інша сторона медалі. Наприклад, про те, що кожному другому офісному працівнику відпустка зовсім не допомагає працювати краще, свідчать результати дослідження міжнародного кадрового порталу hh.ua.
Цікавим є той факт, що 34 % респондентів після відпустки працюють продуктивніше, легше вирішують творчі завдання (12 %). У той же час 36 % учасників дослідження заявили, що відпустка ніяк не впливає на їхню роботу, а 16 % відзначили, що працювати після відпустки складніше – виникають проблеми з концентрацією уваги. Відразу включитися в роботу після відпустки вдається тільки 13 % респондентів. Для 36 % необхідний адаптаційний період. А для 16 % повернення на робоче місце – справжнє випробування.
У червневому номері журналу «Праця і Закон», шановні читачі, експерти відповіли на питання, як знайти баланс між роботою та відпочинком, слідуючи при цьому букві Закону.
Олеся Умнова у своєму матеріалі розповіла про особливості роботи в передсвяткові дні, перенесення робочих днів на неробочі. Як саме даний процес застосовується на практиці та якими документами оформлюється, читайте у матеріалі.
Віта Приходько розглянула актуальні питання щодо встановлення скороченого робочого часу для певних категорій працівників.
Правові аспекти надання відпустки без збереження заробітної плати розкрила Олена Сапко.
Михайло Парапан та Марк Приходько представили особливості оформлення листка тимчасової непрацездатності під час відпустки, гарантії, які працівник має отримувати на підставі лікарняного листа, а також з’ясували, у яких випадках працівник має право на отримання грошової виплати за нього. Також експерти розповіли, у яких випадках переноситься відпустка і коли працівник має право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності.
У статті Катерини Іщенко та Єв­генії Галамасюк мова йде про порядок набуття компанією авторських прав на твори, які створюються її працівниками в рамках виконання трудових обов’язків, за умови, що компанія має намір використовувати ці твори у своїй діяльності.
Про вирішення трудових конфліктів за допомогою профспілки розповів Олексій Волохов.
На яких умовах слід продовжувати трудові відносини з працівниками в АР Крим? Яке законодавство застосовується до таких правовідносин? Чи є особливі умови звільнення/переведення таких працівників? Як впливає на трудові відносини набуття працівниками громадянства РФ? Відповіли на дані запитання Андрій Гук та Анастасія Філіпюк у статті «Обливості трудових відносин з працівниками в АР Крим».
Про судову практику трудових спорів читайте в статті Євгена Власова.
Поради щодо написання характеристики на працівника ви знайдете в матеріалі Наталії Макеєвої.
Про особливості ведення кадрових журналів розповіла Ольга Копил.
У рубриці «1С: поради кадровикам» Світлана Панченко описала особливості прийняття на роботу інвалідів.
На управлінні сукупною винагородою у рубриці «HR-аспект» зупинилася Ірина Корнійчук.
У рубриці «Охорона праці» Сергій Іванов розказав про систему управління охороною праці в компанії Corum Group.
Із побажанням
досягати нових вершин,
Катерина Гарманчук,
головний редактор


Комментариев нет:

Отправить комментарий