10 декабря 2014 г.

Перед законом всі рівні



У ст. 43 Конституції України зазначено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Дане твердження повинні знати та пам’ятати всі без виключення роботодавці та працівники. А у випадку порушення даної норми останні можуть відстоювати свої права. Проте законодавець подбав і про роботодавців, захищаючи їх від недобросовісних працівників. Відповідно до ст. 265 КЗпПУ, особи, винні в порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.
Отже, як бачимо, перед законом рівні і роботодавці, і працівники. Проте через незнання та недбалість суди продовжують розглядати справи незадоволених учасників трудових відносин.
В останньому номері журналу «Праця і Закон» у 2014 р. експерти приділили увагу не лише відповідальності та правам роботодавців і працівників, а й пільгам та компенсаціям учасникам трудових відносин, які передбачені законом. Таким чином, працівники, які працюють на підприємствах із шкідливими та важкими умовами праці, мають право на компенсації та пільги. А роботодавців, які працевлаштовують неконкурентоспроможних осіб та осіб у пріоритетних видах економіки, підвищують заробітну плату тощо, також не забувають заохочувати. Тож і тут можна поставити знак «=». Про деталі читайте у номері журналу за листопад-грудень.
Алеся Павлинська та Катерина Звягіна розглянули конкурентні застереження в трудовому договорі, правові аспекти їх дійсності, юридичну відповідальність та іноземний досвід.
Яка інформація підпадає під поняття «комерційна таємниця»? Якою нормативно-правовою базою це врегульовано? Як здійснюється захист комерційної таємниці та яка відповідальність передбачена за її розголошення? Відповіла на ці питання Надія Вороницька-Гайдак.
Наталія Макеєва розповіла про конфіденційну інформацію, комерційну та професійну таємницю.
Віталій Цимбалістий розкрив тему перезавантаження державного контролю.
Михайло Парапан та Марк Приходько описали види дисциплінарної відповідальності, особливості та порядок їх застосування до порушників.
Роман Блажко та Андрій Кулеба висвітлили питання про переведення працівників на нижчеоплачувану роботу.
Сергій Сільченко та Віталій Цимбалістий розказали про встановлення випробування при прийнятті на роботу.
Що робити у випадку простою, як його документально оформити та як оплачувати час простою працівникам? На ці питання відповіла Катерина Марченко.
Марія Донець описала порядок надання, отримання та оплати путівок за рахунок коштів ФСС.
Євгенія Сьомочкіна зупинилася на підставах та порядку надання компенсацій роботодавцям.
Максим Бондар розповів про пільги та компенсації за роботу із шкідливими умовами праці.
Чи може директор підприємства обіймати аналогічну посаду за сумісництвом? Лідія Кашира з’ясувала дане питання.
Ганна Горіна представила особливості праці позаштатних працівників. У статті йдеться про оформлення, оплату праці та звільнення.
Жанна Світлична розкрила питання додаткової відпустки одинокій матері.
У рубриці «1С: поради кадровикам» Ольга Могильницька розглянула поєднання внутрішніх і зовнішніх посад.
Анастасія Плуталова наголосила на особливостях оформлення відсутності працівника на роботі, відряджень, лікарняних в 1С.
Ольга Сидор проаналізувала методи оцінки ефективності роботи персоналу в рубриці «HR-аспект».
У статті Павла Чернишова мо­ва йде про відповідальність за порушення вимог охорони праці у рубриці «Охорона праці».
На завершення, шановні читачі та експерти, Видавництво HRD вітає всіх з наступаючим Новим роком. Нехай у 2015 р. всі плани втіляться в життя. Успіхів у нових починаннях!
Із побажанням
реалізації задуманого,
Катерина Гарманчук,
   головний редактор

Комментариев нет:

Отправить комментарий