9 декабря 2010 г.

Зірка з іншої півкулі

У той час, коли українська спільнота намагається рухатися у напрямку західної цивілізації та надягти маску справжньої європейської держави, похапцем переймаючи відповідні традиції та спосіб життя, закордонні бізнесмени, навпаки, їдуть в Україну. Наша держава для них стає своєрідною злітною смугою. Через недостатнє фінансування галузей економіки, іноземці мають змогу зайняти вільні ніші та вдало розвивати свій бізнес. Так, відповідно до рейтингу найбагатших українських експатів газети Kyiv Post, до списку найуспішніших іноземців входить пакистанець Мохаммад Захур, статок якого становить від $ 500 млн до $ 1 млрд. Основними сферами його впливу є ринок нерухомості, медіа, кіновиробництво, промисловість. Перші позиції також посіли чех Томаш Фіала, керуючий партнер компанії Dragon Capital (доходи сягають $ 100 млн) і поляк Богдан Батрух, власник компанії B&H Film Distribution ($ 83 млн), які є одними з найвпливовіших гравців в інвестиційному бізнесі та кінодистрибуції відповідно.

Керівники українських компаній також намагаються залучати закордонних спеціалістів, сподіваючись таким чином вдихнути у свій бізнес нове життя та вивести його на міжнародний рівень. Наявність такого співробітника дозволяє сформувати позитивний імідж компанії в очах закордонних інвесторів. Європейська освіта та нестандартне мислення роблять іноземця бажаним працівником, але стовідсоткову гарантію успіху не дають. Не виключено, що іноземець переїжджає в Україну лише тому, що батьківщина не розгледіла у ньому першокласного управлінця. Експат – досить дороге задоволення для українських компаній, але часто він компенсує витрачені на нього кошти.

Сьогодні існує безліч агентств, які обіцяють швидко та за мінімальну плату надати усі документи, потрібні для роботи іноземця в Україні. Це пов’язано із тим, що оформлення таких спеціалістів досить непроста справа, яка обросла безліччю бюрократичних процедур. Експерти журналу спробували висвітити усі нюанси, пов’язані із наймом іноземних співробітників. Володимир Копієвський розповів про механізм отримання дозволу на працевлаштування, перерахував випадки, в яких такий дозвіл не видається, особливості укладення цивільно-правового договору та виплати винагороди за надані послуги, порядок і ставку оподаткування доходів іноземця при укладенні трудового договору з підприємством.

Оксана Орлова надала перелік документів, що подаються до служби зайнятості, зокрема для отримання дозволу на використання праці іноземця, який належить до категорії «внутрішньокорпоративні цесіонарії» або «особи, що надають послуги без комерційної присутності в Україні», відзначила практичні аспекти підготовки контракту.

Поетапний план дій співпраці з іноземним фахівцем описала Ірина Талько, а Олександр Сачук спробував застерегти від основних небезпек та ризиків, пов’язаних із зарахуванням до штату компанії працівника з іншої держави.

Бухгалтери компанії Intercomp Global Services розглянули актуальні питання, що виникають під час нарахування заробітної плати, а також пільг та компенсацій на випадок вагітності та пологів, в період відпустки, у разі настання страхового випадку.

Експерти видання врахували також тему функціонування міжнародних угод України про взаємне працевлаштування. А юрист компанії «Астерс» Ірина Кваскова розкрила проблему недостатнього законодавчого регулювання такої форми трудових відносин, як оренда персоналу.

Як бачимо, плідна співпраця з експертами з трудового законодавства дозволяє редакції наповнювати журнал цікавими та корисними статтями. Бажаємо і вам, шановні читачі, у новому році професійного розвитку, свіжих ідей та надійних партнерів.

Із побажанням нових звершень,

Тетяна Вареник,

відповідальний редактор,

ia@hrd.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий