13 декабря 2010 г.

Кейс: Іноземний розум

Дійові особи:

Холмський Сергій Михайлович – директор компанії «Фолмак».

Пашмінська Катерина ВікторівнаHR-менеджер.

Лозова Оксана – помічник HR-менеджера.

Ранкова нарада директора компанії та кадрів менеджера з персоналу переросла у невелику суперечку: кожен намагався відстояти свою точку зору з приводу доцільності найму закордонних спеціалістів.

Катерино Вікторівно, гадаю, що немає потреби саме зараз обговорювати моє рішення. У будь-якому разі я його добре обдумав і не відступлюся, – намагався тактовно завершити розмову директор. Але HR-менеджер і не збиралась заспокоюватися:

Послухайте, Сергію Михайловичу! Я розумію, що для вас важливо сформувати хорошу та перспективну команду, знайти справжніх профі. Але ж не факт, що праця іноземця виявиться якіснішою, ніж послуги вітчизняного спеціаліста!

Закордонні фахівці будуть працювати на результат, хоч, можливо, і не миттєвий, а наші співвітчизники, як то кажуть, усьому вчилися потроху: чому-небудь та як-небудь. З такими співробітниками не те що втілювати амбіції першості, а й на плаву втриматись важко, – висловився керівник.

І вас зовсім не лякають проблеми та паперова тяганина, пов’язані з оформленням на роботу «заморського» колеги? – запитала Катерина Вікторівна.

Вибачте, але цей головний біль мене не стосується. Я відповідаю за планування та управління компанією, а бізнес-процеси повинні організовувати мої підлеглі, і ви – не виняток. Наскільки мені відомо, прийом та оформлення співробітників у вашій компетенції? – зайвий раз, про всяк випадок, нагадав директор.

Звісно, але я намагаюсь проаналізувати всі «за» і «проти». Для компанії це ж також додаткові витрати, – невпевнено зауважувала менеджер з персоналу.

Переконаний, що кошти та зусилля повернуться нам сторицею. Тому, незважаючи на ваш протест, я вже ж таки даю розпорядження розпочати підбір потрібних кадрів, – поставив крапку у розмові Сергій Михайлович.

***

Чотири місяці активного пошуку закордонних кандидатів, збору документів для оформлення дозволу на роботу в Україні, «оббивання порогів» відповідних інстанцій дали свої плоди: три робочі місця в офісі чекають на своїх господарів – нових спеціалістів з європейською освітою, мисленням та стилем ведення бізнесу. Справжня мрія українського керівника і головний біль вітчизняного кадровика.

Здавалося б, процес оформлення іноземців закінчився, але Катерина Вікторівна ще досі не могла закрити деякі невирішені питання.

Катерино Вікторівно, давно збиралася запитати, як там ваші елітні «гастарбайтери»? – спробувала пожартувати Оксана. – Комп’ютери пилюкою припадають, а їх все не видно!

Цікава ситуація вийшла, – розпочала HR-менеджер, – справді, все вже готово, дозвіл на роботу вступив в силу два дні тому, а вони повідомили, що приїдуть лише через тиждень! Контракт Сергій Михайлович підписав з новими працівниками на строк дії дозволу на роботу. Отже, якщо вони на тиждень запізнюються, то і працювати будуть менше на аналогічну кількість днів…

… а заробітну плату, відповідно до умов контракту, доведеться заплатити у повному розмірі, – підхопила думку Оксана.

Абсолютно правильно. Підозрюю, що ця проблема рано чи пізно випливе на поверхню. Може виникнути непорозуміння, адже фактично ми маємо вирахувати із заробітної плати кошти за вимушену затримку, – занепокоєно підтвердила Катерина Вікторівна.

Так це ж практично міжнародний конфлікт! – пожартувала легковажна Оксана, від чого керівник була не в захваті.

Оксано, ваш гумор зовсім недоречний. Іноземці нам цього не подарують, з їхньою любов’ю судитися… Хоч би все це судом не звершилося. Хоча варто промоніторити законодавство, можливо. знайдемо чітку відповідь, – запропонувала менеджер з персоналу.

А я взагалі не розумію, навіщо було розпочинати трудові відносини з іноземцем. Наскільки я знаю, можна було підписати цивільно-правовий договір і дозвіл не треба було б оформлювати, – підопічна вирішила продемонструвати свої знання трудового права.

Не все так просто! А що робити із посвідкою на тимчасове проживання в Україні, яку іноземний громадянин може отримати на підставі дозволу на працевлаштування? Тим паче, що специфіка діяльності цих спеціалістів вимагає щоденного відвідування офісу. Тому, якщо б нас цікавив лише кінцевий результат роботи, то, безперечно, можна було б скористатися, наприклад, договором про виконання робіт. У нашому ж випадку доречний лише трудовий договір.

Тут і чорт ногу зламає. А якщо, наприклад, один з наших іноземних співробітників захоче паралельно влаштуватися на ще одне підприємство? Виходить, що йому доведеться оформлювати додатковий дозвіл? – запитала Оксана.

Хороше питання. Але, знаючи нашого шефа, я впевнена, що у контракті він врахував цей момент в окремому пункті. Він скоріше один раз перестрахується, ніж потім буде лікті кусати, – з гордістю за далекоглядність шефа промовила Катерина Вікторівна.

Напевно, у разі виникнення спірних питань, які можуть зашкодити компанії, роботодавець має право достроково розірвати договір із іноземним співробітником? – уточнила недосвідчена Оксана і додала: – Сподіваюсь, до цього діло не дійде. Ми ж не хочемо, щоб якийсь внутрішній конфлікт вплинув на нашу репутацію.

Правильно мислиш, колего. Отже, наш план дій на сьогодні: переглянути нормативно-правові акти, що регулюють трудові відносини з іноземцями, та ще раз перечитати контракт, аби переконатися, що ми на сто відсотків виключили будь-які ризики, – дала вказівки кадровик.

Наша мета зрозуміла, завдання визначені! До роботи! – з ентузіазмом підсумувала Оксана.

Підготувала Тетяна Вареник

1. Чи може в описаній ситуації керівник компанії накласти штраф або зменшити суму заробітної плати через те, що іноземні співробітники затримались і не стали до роботи у день, зазначений у контракті?

2. Чи може іноземець одночасно працювати на двох підприємствах на основі одного дозволу на працевлаштування?

3. Які існують варіанти співпраці з іноземцями, окрім підписання трудового договору (наприклад, оформлення на роботу іноземних студентів)?

Відповіді на ці запитання читай те у грудневому номері журналу "Праця і Закон"

Комментариев нет:

Отправить комментарий