30 августа 2011 г.

За принципом рівності

Молоді для повноцінної роботи не вистачає досвіду, пенсіонерам – здоров’я, а інвалідам – можливостей… Хто ж у такому разі працюватиме? Персонал більшості українських компаній має молоде «обличчя», так само як і вік цих компаній в бізнесовому житті. Проте окрім сучасних офісів є також заводи, фабрики – життєво необхідні країні; окрім професій для «білих комірців» існують робочі спеціальності, які вперто не бажають вивчати сучасні абітурієнти…

Разом з тим часто роботодавці неохоче відкривають двері своїх організацій названим категоріям фахівців: керівники намагаються відібрати «сильніших», щоб працювали без помилок, затримок та пауз, щоб давали результат при мінімальних часових та ресурсних затратах… І не зважають на очевидні переваги: молодь здатна вдихнути життя у компанію, неповнолітні – стати хорошою інвестицією у майбутнє, літні люди дотримуються високих стандартів, а серед інвалідів можна відшукати справжній талант… Зрештою, всупереч стереотипам такі соціально «незахищені» верстви населення не залишаються на узбіччі, штурмуючи центри зайнятості та кадрові відділи компаній. І досвід безлічі найуспішніших компаній свідчить: варто давати шанс кожному. У цивілізованому суспільстві люди не живуть за правилом «виживає сильніший» (за фізичними властивостями). У такому суспільстві вміють бачити потенціал.

Законодавство передбачило для них певні гарантії та пільги, інша справа – чи стовідсотково цих правил дотримується роботодавець? Постійні експерти журналу у серпневому номері надають рекомендації щодо працевлаштування таких «особливих» працівників. Випуск відкриває стаття Ніни Демченко, яка розкрила проблему «працюючого пенсіонера» – явище досить поширене, але на законодавчому рівні до кінця не врегульоване. Юрій Костенко торкнувся проблеми впливу невірних записів у трудових книжках на оформлення пенсії. Саме від правильного оформлення залежить право на певний розмір пенсії, строки її призначення і на відповідні пільги.

Якщо ви вирішили взяти на роботу неповнолітню особу, то у нагоді стане стаття Ольги Орел, яка максимально детально описала процес співпраці із юними працівниками, в окремих розділах звернула увагу на тривалість їх робочого часу та відпочинку, оплату та охорону праці, звільнення.

За мету свого матеріалу Вероніка Аблова поставила надання практичних рекомендацій роботодавцю при укладанні строкових трудових договорів із жінками, які самостійно виховують дітей.

Тема оформлення на роботу інвалідів зацікавила Таїсію Мєдвєдєву. Експерт з кадрових питань розповіла про те, на що має звернути увагу роботодавець, приймаючи в штат людину з особливими потребами, чого потрібно дотримуватись, аби не порушувати законодавчих постанов. Продовжили тему Ігор Литвин у співавторстві із Ксенією Забродською. Експерти відзначили один із аспектів цієї теми: порядок проведення перевірок компаній Фондом соціального захисту інвалідів, а також нагадали про адміністративно-господарські санкції та пеню за порушення встановлених правил та нормативів, про розрахунок таких штрафних виплат.

Кардинально вирізняється за своїм тематичним спрямуванням, але не менш актуальна, стаття Юлії Черкашіної, яка детально розглянула особливості матеріальної відповідальності працівників та підприємств у зв’язку з використанням службових автомобілів, а також податкові наслідки.

У сучасному бізнесі працевлаштування вищеназваних категорій людей може здатися благодійністю, але практика доводить, що успіх залежить від розуму, а не фізичних можливостей, і навіть не завжди від досвіду – у випадках, коли потрібні свіжі ідеї.

Із побажанням гідних співробітників,

Тетяна Вареник,

відповідальний редактор,

ia@hrd.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий