10 июля 2012 г.

№7(151) Стандартна та альтернативна зайнятість


Чи не помітили ви, що ринок праці з кожним роком стає все більш гнучким? Хочемо ми того чи ні – альтернативні види зайнятості потроху посувають звичні, стандартні. І це не чиясь забаганка, а вимога часу. Нам складно сказати, що на ринок праці чекає через 10, 15, 20 років, проте вже сьогодні ми бачимо, що він не стоїть на місці. Нові технології, різноманітні способи комунікації створюють сприятливі умови для розвитку альтернативної зайнятості. У зв’язку з цим все більше кандидатів шукають собі роботу, яка б не змушувала їх залишати свої оселі та витрачати час на дорогу до роботи та з роботи.
У межах досліджень, проведених Інститутом соціальних досліджень в Лондоні, фахівці Adecco Institute спостерігають зміни, які впливають на сьогоднішній і майбутній ринок праці, а також зміни у сприйнятті понять «працевлаштування» та «робота». Уже зараз роботодавці вчаться працювати з людьми, які живуть за такими стилями: «Цифрове покоління» – молодь, яка завжди на зв’язку за принципом 24/7 (дана категорія практично всі питання вирішує за допомогою Інтернету); «проміжний стиль»: фріланс, проектна робота, зайнятість в зручний час – це їхнє життя; «юні глобалісти» – співвідносять себе зі своєю професією та кар’єрою, вже в юному віці отримують цінний та багатий досвід в інших країнах; «сиві підприємці» – люди, які досягли пенсійного віку, проте не хочуть призупиняти свою ділову активність.
У липневому номері нашого видання, який містить на 20 сторінок більше корисної та практичної інформації, експерти розглянули не лише стандартні види зайнятості, а й альтернативні.
Зокрема, Тетяна Перцева розповіла про те, які види зайнятості існують, та дала коротку характеристику кожному з них.
Ганна Чорноморець описала нестандартні форми залучення персоналу, зокрема аутсорсинг, аутстаффінг та лізинг.
Про такі поширені на сьогоднішній день види зайнятості, як фріланс та робота вдома, розповіли Ольга Банар та Кирило Примак. Експерти акцентували увагу на тому, як правильно документально оформити працівника, який виконує роботу вдома.
Експерт Марина Волкова розповіла про роботу за сумісництвом, зупинившись на законодавчому регулюванні даного питання.
Особливості роботи за підсумованим обліком робочого часу розкрила Вікторія Кравченко. У матеріалі експерт подала порівняльну характеристику загальноприйнятого та підсумованого обліку робочого часу.
Даниїл Шаш подав інформацію про аутсорсинг HR-функцій, наголосивши на його перевагах та недоліках для компанії.
Робота роботою, але при будь-якому виді зайнятості працівник повинен відпочивати. Про це нагадує експерт Юлія Черкашіна, яка зупинилася на юридичних нюансах оформлення відпусток.
Про особливості працевлаштування біженців розповів Заступник Регіонального Представника УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні Ванно Нупек. «Процедура працевлаштування біженця нічим не відрізняється від процедури працевлаштування громадянина держави, а з законодавчої точки зору працевлаштування біженця не має нічого спільного із працевлаштуванням іноземця», – наголосив автор.
Катерина Ратушняк описала особливості оформлення роботи за сумісництвом в 1С.
У рубриці «HR-аспект» Ірина Грабська та Світлана Рубцова знайомлять читачів з темою організаційної культури компанії.
Звертаю увагу на те, що з наступного номера у нашому журналі з’явиться нова рубрика «Охорона праці». Сподіваємося, що практичні поради та досвід наших експертів полегшать вашу роботу.
Зміст
Т. Перцева
Види зайнятості населення

Г. Чорноморець
Нестандартні форми залучення персоналу

О. Банар
К. Примак
Фріланс та робота вдома в межах закону

М. Волкова
Робота за сумісництвом

В. Кравченко
Підсумований облік робочого часу

Д. Шаш
Аутсорсинг HR-функцій

Ю. Черкашіна
Юридичні нюанси оформлення відпусток

В. Нупек
Працевлаштування біженця: користь для роботодавця

1С: поради кадровикам
К. Ратушняк

Оформлення сумісництва
HR-аспект
І. Грабська
С. Рубцова

Діагностика організаційної культури
К. Гарманчук
Як не опинитися на узбіччі?

Щоб придбати цей номер журналу, звертайтесь в редакцію 

Комментариев нет:

Отправить комментарий