10 января 2013 г.

Екскурс у майбутнє


Сьогодні у світі зміни відбуваються надшвидко – технологічні, соціальні, економічні… Встигнути за ними досить складно.
Наприклад, футурологи з компанії Fast Future назвали список професій, які будуть найбільш затребувані через 20 років – серед них селянин-генетик, флеш-хірург, суддя для вчених, космічний архітектор, міський фермер-надомник, торговець погодою, віртуальний учитель, електронний охоронець, стиліст для юзера тощо. Погодьтеся, назви доволі специфічні. Сприймати дану інформацію серйозно чи ні – вирішуйте самі, і як все буде насправді невідомо, проте,  поява таких професій цілком імовірна. А в своїй статті у журналі «Управління персоналом – Україна» (№ 11 (230), 2012 р.) віце-президент бізнес-школи «МІМ-Київ» Олексій Виноградов зазначає: «Нещодавно в МІМі виступав головний футуролог Cisco Дейв Еванс – людина, яка визначає для компанії, як розвивається світ, і які технології будуть найбільш затребувані у майбутньому. За словами експерта, сьогодні знання, які отримують студенти у ВНЗ, застарівають вже до того моменту, коли вони випускаються. А що стосується професій, які будуть найбільш затребувані через 10 років, – їх ще просто не існує».
Як наздоганяти ці зміни?
Актуальній на сьогодні темі «Класифікатор професій» присвячений останній номер журналу «Праця і Закон» у цьому році. Експерти грудневого випуску наголошують на тому, що роботодавцям необхідно приводити зазначені у штатному розписі підприємства (та інших кадрових документах) посади у відповідність до Класифікатора – навіть якщо найновіші професії та посади в нього поки що не включені. Експерти грудневого номера допоможуть вам, шановні читачі, знайти відповіді на актуальні запитання, пов’язані з Класифікатором професій.
Зокрема, Зміну № 1 до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» детально розглянули Сергій Сільченко та Євгенія Коротич.
Дмитро Жуков у свою чергу наголосив на особливостях оформлення «сучасних» посад, а також зупинився на відповідальності за порушення законодавства щодо оформлення посад працівників.
На порядку перейменування посади, побудованому на аналізі норм чинного законодавства та існуючої практики, зупинився Володимир Шишкін.
Юлія Черкашіна розповіла про те, як правильно обрати назву посади відповідно до Класифікатора. Зокрема, зупинилася на популярній на сьогодні посаді «менеджер».
Оксана Лапій та Юлія Казанська наголосили на проблемах при неправильному оформленні назв посад.
Ігор Литвин описав, як оформити пониження працівника в посаді.
Надія Братаніч розповіла про розробку посадових інструкцій та про внесення змін до них.
На українських реаліях розробки професійних стандартів зупинилася Ілона Романюк.
Експерти Сергій Тригуб та Юрій Головков проаналізували недоліки Класифікатора професій.
Катерина Ратушняк у рубриці «1С: поради кадровикам» розповіла, як внести в програму 1С новий штатний розпис.
Із принципами коучингу, без прийняття яких неможливо стати коучем, а отже, керівником, що використовує цей стиль управління, знайомить нас Олександр Тищук у рубриці «HR-аспект».
Анна Морозова та Олена Ковтун у рубриці «Охорона праці» розповіли, як у компанії JTI, зробивши акцент на профілактиці захворювань, зменшили кількість випадків відсутності працівників на роботі за станом здоров’я.
Ось і добігає кінця рік. Саме час підбити його підсумки та будувати плани на майбутнє. Сподіваємося, цей рік для вас був вдалим та результативним. Редакція журналу «Праця і Закон» вітає вас з наступаючим Новим роком. Бажаємо, щоб він приніс у ваші оселі тепло, злагоду та достаток. До нових зустрічей у 2013 році!
Із побажанням
ладу на роботі та вдома,
Катерина Гарманчук,
відповідальний редактор

Комментариев нет:

Отправить комментарий