23 января 2013 г.

Відстояти право на працю


Далеко не всі роботодавці радіють перспективі працевлаштувати пенсіонера, неповнолітнього або інваліда. Компаній, які приймають таких кандидатів у штат, не роздумуючи, небагато – тих, які шукають причини відмовити, більше. Не дивлячись, наприклад, на те, що підприємства, які використовують найману працю, зобов’язані виконувати норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів.
Як же бути з тими, хто не може конкурувати на ринку праці нарівні з іншими кандидатами, хоч має з ними однакове право на працю? Зазвичай, якщо є вибір – запросити в компанію, наприклад, пенсіонера, випускника, інваліда, матір-одиначку або кандидата, який не відноситься до таких категорій, роботодавець надає перевагу останньому (навіть якщо той програє з погляду професійних якостей та досвіду). І дарма! Представники багатьох компаній зізнаються, що помилялися, вважаючи окремі категорії працівників тягарем. Спробувавши дати шанс, вони жодного разу про це не пожалкували. Такі люди показують хороші результати, віддані своїй справі та вдячні працедавцю за надану можливість.
Згадаємо цікаву практику, яка активно використовується на Заході, а нині – все частіше і успішними українськими компаніями. Роботодавці використовують принцип diversity, згідно з яким організації намагаються працевлаштовувати людей різних вікових категорій, фізичних можливостей, національностей, рас, переконань тощо, та надають їм рівні можливості, тобто всіляк підтримують різноманіття серед співробітників. Наприклад, деякі компанії радо приймають людей з обмеженими фізичними можливостями та надають їм необхідні умови для праці, або ж охоче беруть на роботу жінок і пропонують всі умови для того, щоб вони могли поєднувати роботу та сім’ю.
Так чи інакше, перший крок назустріч даному принципу зробили і в нашій країні. Згадаймо і ст. 11 Закону України «Про зайнятість населення», що набув чинності 1 січня 2013 р., згідно з якою держава гарантує особі право на захист від будь-яких проявів дискримінації у сфері зайнятості населення за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших об’єднаннях громадян, статі, віку, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.
Сподіваємося побачити прояви даних норм у практиці вітчизняних компаній.
Перший номер нашого журналу у новому році присвячений роботі окремих категорій працівників. Досвідом працевлаштування неповнолітніх осіб поділилася Світлана Бондарчук. Автор зазначила особливості працевлаштування та розірвання трудового договору та розрахунків заробітної плати неповнолітніх.
Про особливості працевлаштування та застосування праці інвалідів розповіла Галина Таран.
Світлана Кузнєцова наголосила на особливостях роботи сезонних та тимчасових працівників.
Ксенія Забродська детально розглянула, які існують пільги та компенсації для державних службовців. Зокрема, зупинилася на регулюванні робочого часу і часу відпочинку, оплаті праці, забезпеченні житлом, а також на пенсійному забезпеченні та відставці.
Про військовий облік на підприємстві розповіла Тетяна Сорокопуд.
У рубриці «HR-аспект» Лейла Алієва зазначила, що саме робить систему корпоративного навчання ефективною для бізнесу і що заважає їй такою стати. Також у рубриці представлений матеріал, присвячений базовим, універсальним правилам тайм-менеджменту, на яких наголосила Юлія Бойко. Поради від експерта допоможуть вам впорядкувати роботу.
У рубриці «Охорона праці» Анастасія Скляр розповіла про наповнення страхових програм та інші заходи, спрямовані на підтримку здоров’я співробітників. Дані ініціативи допомагають підтримувати баланс роботи та особистого життя працівників.
Із побажанням
вдалого вибору,
Катерина Гарманчук,
відповідальний редактор
kg@hrd.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий