18 июня 2013 г.

Мрії про відпустку


«Кожен, хто працює, має пра­во на відпочинок», – повідомляє ст. 45 Конституції: це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час. Проте і звичайного здорового глузду достатньо, щоб зрозуміти: аби плідно та ефективно працювати, потрібно так само відпочивати.
Кожен роботодавець повинен розуміти: без повноцінного відпочинку працівник навряд чи зможе бути продуктивним (принаймні довго). Йдеться про щоденний відпочинок у вигляді обідніх перерв, щотижневих вихідних, а також про щорічну відпустку. Якщо про перші два види відпочинку роботодавці більш-менш пам’ятають, то з останнім дуже часто виникають проблеми.
Поніжитися на теплому сонечку на курорті або дачі сьогодні мають можливість не всі працівники. Ні для кого не секрет, що багатьох українців не відпускають у відпустки без проблем. Коли мова з працедавцем заходить про відпочинок, дуже часто виникають розбіжності з приводу періоду та його тривалості. Підтвердженням цьому є дані опитування, проведеного порталом hh.ua у квітні: 75 % українців терплять порушення трудових прав. Роботодавець порушує права на відпустку, на гідну оплату праці та компенсації у разі звільнення. Найчастіше працівники скаржаться на те, що їх не відпускають відпочивати по декілька років, позбавляють навчальної відпустки, дають відпустку лише на 14 днів замість 24, що аж ніяк не йде на користь ані компанії, ані самому співробітнику. Проте приклад потрібно брати з тих роботодавців, які з розумінням ставляться до відпочинку підлеглих, які мають достатньо мудрості та досить прагмати­чні, щоб дозволяти персоналу вчасно «перезавантажуватися». Недарма ж ст. 75 КЗпПУ встановлено, що щорічна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 днів. На жаль, для багатьох така норма утопічна.
Робочі ситуації, пов’язані з  відпусткою, розкрили автори першого літнього номера нашого журналу. Сподіваємося, він стане вашим порадником і допоможе вирішити актуальні питання.
Тетяна Галайчук описала основні види часу відпочинку.
У свою чергу Ігор Литвин розповів, що ж спільного і відмінного між вихідними, святковими та неробочими днями.
Про актуальні питання, пов’язані з періодом відпустки, зазначила Оксана Кубарська.
Ігор Стариков надав поради, які стануть в нагоді при складанні графіка відпусток.
Марія Донець наголосила на особливостях надання відпусток без збереження зарплати.
Особливості відпустки для догляду за дитиною описала Віта Приходько.
Владислав Подоляк розповів про оформлення заміни працівника на період відпустки.
Михайло Парапан та Віктор Чернишов розказали про грошову компенсацію за невикористану відпустку. Експерти зазначили підстави для виплати грошової компенсації за невикористану щорічну відпустку, порядок її нарахування, виплату.
На тому, що посадова інструкція – це не формальність, наголошує Олена Осипова у своїй статті. Поради експерта допоможуть вам уникнути деяких помилок в процесі розробки посадових інструкцій.
Максим Сисоєв та Євгенія Галамасюк надали низку практичних рекомендацій з мінімізації ризиків при залученні персоналу на умовах аутстафінгу.
Катерина Папиш у рубриці «1С: поради кадровикам» розглянула нарахування та виплату відпускних в 1С: 8.2.
У рубриці «HR-аспект» Світлана Гребенюк представила практичні рекомендації, які допоможуть зі спокійною душею піти у відпустку, не відволікаючись на робочі моменти.
Практикою запобігання захворювань серцево-судинної системи у співробітників поділилася з читачами Ольга Цапро у рубриці «Охорона праці».
Із побажанням
втілити в життя задумане,
Катерина Гарманчук,
відповідальний редактор


Комментариев нет:

Отправить комментарий