18 июня 2013 г.

Життєва ситуація "Сезон роботи"

Дійові особи:

Туман Ігор Станіславович – директор агрофірми «Гарний врожай».
Холод Тамара – кадровик.
Василина – секретар, тимчасова посада, працює замість секретаря, який знаходиться у від­пустці.
Віра – агроном (сезонна посада).

Зазвичай в кабінетах та коридорах фірм в літню пору немає звичної метушні – працівники один за одним їдуть відпочивати хто куди. В деяких організаціях обходяться тим, що під час відпусток колеги самі заміняють відсутнього, а деякі керівники вирішують найняти тимчасового працівника на цей період.
Особливо популярна тема тимчасових працівників на сезонних роботах. Так, наприклад, влітку на сільськогосподарські роботи доводиться працевлаштовувати додатковий персонал, в якому в холодну пору року потреби немає. Фірма «Гарний врожай» одна з таких – у сезон відпусток тут все навпаки: в коридорах людно та гамірно, телефон приймальні розривається.
– Почалося, – думала про себе кадровик. – Настала моя «найулюбленіша» пора року…
Бажаючих попрацювати влітку виявилося в цьому році, на диво, багато. Це і молоді працівники (студенти, школярі), зустрічалися і такі, що бажали покращити фінансовий стан за рахунок відпустки на основному місці роботи.
* * *
У своєму маленькому місті Віра ледве зводила кінці з кінцями. Дівчина навчалася на агронома та паралельно працювала секретарем – приходила на роботу перша, йшла остання, а винагороди ніякої. Змушена була триматися за підприємство – яка-не-яка, проте робота є (працевлаштована офіційно, зарплату видають смішну, але вчасно). Щоб хоч якось втриматися на плаву, дівчина влітку брала відпустку та їхала на південь працювати за спеціальністю на сезоні роботи. Цього року влаштувалася агрономом на два місяці у фірму, яка обіцяла гарну зарплату, житло та харчування. Щоб не було так сумно, взяла із собою одногрупницю Василину, яка влаштувалася на тимчасову посаду секретаря.
Прийшовши у вказаний час за зазначеною адресою, Віра та Василина зустріли багато розгублених хлопців та дівчат у коридорах фірми (з першого погляду було помітно, що далеко не всі досягли 18 років). На запитання «Де знаходиться кабінет директора?» дівчатам у відповідь знизували плечима, мовляв, самі сьогодні вперше прийшли.
Після зустрічі з директором стало зрозуміло, що байдикувати ніхто не буде – керівник фірми одразу пояснив новеньким, що робота відповідальна, а часу на адаптацію майже немає.
* * *
Одного спекотного недільного вечора Віра прийшла зі зміни страшенно стомлена. Думки про те, що завтра о шостій їй вже потрібно бути на роботі, не радували дівчину. Відволіктися змусив телефонний дзвінок.
«Таня?!» – здивовано запитала сама себе.
Телефонувала староста групи, яка повідомила, що Вірі та Василині терміново потрібно додатково здати деякі документи, які вирішують переведення студентів на наступний курс. Ще не відпочивши після зміни, дівчина не одразу зрозуміла, що відбувається, та трохи оговтавшись, запанікувала. Як же вони вирішать питання за сотні кілометрів від дому? Дівчина намагалася донести свої переживання до Тетяни, проте остання нічого вдіяти не могла. Зволікати часу не було. Порадившись із Василиною, вирішила зателефонувати начальнику, щоб відпроситися з роботи. Розмова з шефом, як Віра і здогадувалася, вийшла не зовсім приємною.
– Що значить додому, а працюватиме хто?! – кричав у слухавку Ігор Туман чи то від обуре­ння, чи то від того, що важка техніка в полі заважала говорити.
– Але ж я тільки на два дні, і це з дорогою. Ну, нехай три! Матиму великі проблеми, якщо не з’явлюся, розумієте? – намагалася вмовити керівника дівчина, щоб ще більше не розгнівати чоловіка, поки говорила тільки за себе.
– Це ти мене зрозумій, дорогенька, я тебе взяв на роботу на два місяці. Мені потрібен працівник, який буде повністю відпрацьовувати гроші, які я плачу, а не байдики бити! – кричав у слухавку директор.
– Я після повернення працюватиму вночі, якщо потрібно. І Василина теж, – вирвалося у дівчини.
Обуренню чоловіка не було меж. Дізнавшись, що дівчата планують покинути фірму на три дні, він заявив:
– Ніяких мені поїздок, зав­тра о шостій чекаю Василину в офісі, а ти щоб була вже в полі, – прокричав чоловік та поклав слухавку.
Під кінець робочого дня Туман зателефонував кадровику Тамарі та попередив:
– Якщо ці дві не вийдуть завтра на роботу – можеш готувати документи на звільнення!
Підготувала
Катерина Гарманчук

1. Чи передбачена відпустка сезонним та тимчасовим працівникам? Які особливості надання такої відпустки? Які документи потрібно підготувати кадровику Тамарі?
 2. Чи мають право сезонні та тимчасові працівники на додаткову відпустку (у зв’язку з навчанням, без збереження заробітної плати тощо)?
 3. Чи законно те, що Туман Ігор не хоче відпускати Віру та Василину у відпустку?
 4.Чи передбачені наслідки для роботодавця, який працевлаштовує на сезонні та тимчасові роботи неповнолітніх?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у червневому номері журналу «Праця і Закон»

Комментариев нет:

Отправить комментарий