20 августа 2013 г.

Кейс № 8(164) "Прилетіли"

Дійові особи:

Жовтень Микола Степанович – директор туристичної фірми «Політ».
Тимофій – заступник директора.
Олена – кадровик.
Лідія – менеджер з туризму.
Макар – менеджер з туризму.

Вже два роки поспіль працівників туристичної фірми «Політ» керівництво лякало масовим скороченням. Мовляв, надто багато з’явилося конкурентів.
– Ростуть, як гриби після дощу, – клопотали керівник та його заступники. Працівники настільки звикли до таких погроз, що навіть не звертали уваги, адже робота у турфірмі починалася з невдоволеного бурчання з боку керівництва, ним і закінчувалася.
– Тепер це вже не просто балачки, переходимо до дій! – говорив Жовтень Микола Степанович на нараді, на яку були запрошені лише зам Тимофій та кадровик Олена. Остання була правою рукою керівника. Вони знайомі ще з часів студентства – вчилися на одному курсі. З першого дня роботи «Польоту» жінка була поруч. Жовтень, можливо, і взяв би її замом, проте найкращий товариш Тимофій добре справлявся з цими обов’язками. Жінка ж і на посаді кадровика була гарним порадником та другом.
– Про скорочення люди знають вже давно, для них це не новина. Остаточно закриватися ми ж не будемо! – наче виправдовувався чоловік перед присутніми.
– Закриємо філіали в регіонах, а головний офіс працюватиме.
***
Довго думали на нараді керівник з підлеглими, кого залишити працювати далі. З найбільш проблемними категоріями працівників розібралися, залишилися два менеджери в центральному офісі. Порадившись, директор вирішив, що два менеджери для туристичної фірми забагато, відтак одного потрібно скоротити. Почали думати, кого.
– Макар… За минулий рік два прогули, довго перебував на лікарняному... – давав характеристику хлопцеві зам.
– Лідія два місяці тому була на курсах підвищення кваліфікації, отримує премію за успіхи та досягнення в роботі. Думаю, тут можна і не вагатися, – продовжила кадровик.
– Зачекай, Олено, Макар працює від самого початку, якийсь він уже свій, чи що? Та ще й платимо йому порівняно з Лідою набагато менше, а зараз для нас це дуже важливо. Шановні, якщо розібратися, хто ж з нас не хворіє, та й прогули не можна вважати прогулами – поважна причина була, – виправдовував хлопця директор. – А Ліда? Платимо-платимо, а їй мало та мало. Все повторює, що на попередньому місці роботи і платили більше, і умови були кращі. Боюся, що скоро можемо залишитися ні з чим. Тому, я думаю, краще синиця в руках, аніж Ліда, – категорично сказав чоловік.
У кабінеті директора туристичної фірми «Політ» на якусь хвилину–дві запанувала тиша. Керманич розділив аркуш паперу на дві частини, підписавши працівників літерами «Л» та «М». Відрив у кількості плюсів та мінусів був невеликий. Зарплата стала останнім плюсом у колонці «М», та вирішальним мінусом у колонці «Л». Ось і вирішилася доля Ліди та Макара. Залишилося донести вердикт до самих працівників, які вже заспокоїлись, вважаючи, що центральний офіс омине скорочення.
– Оленко, запропонуєш Ліді написати заяву за власним бажанням, ну, щоб не виплачувати компенсації. Поясниш, що фірма переживає не найкращі часи… Не буду тобі розповідати, ти вже досвідчена у цих питаннях, добре знаєш, що кому казати і як залякати. Все, здається, справу зроблено, тепер потрібно набиратися сил, ставати на ноги. Так, колеги?
Заступник та давній друг Тимофій вирішив підтримати керманича:
– Так, Степановичу, не хвилюйся, скоро відкриємо ще один офіс, але вже в столиці. А далі побачимо, як підуть справи. Я подумую ще й про захід. Радився зі знайомим, той казав, що рибне місце.
***
Почувши про те, що хвиля скорочення, яка накрила туристичну фірму «Політ», зачепила і її, Лідія почала обурюватися. Невже не гультяй Макар, а вона – старанна працівниця, має покинути турфірму?! Коли в якості аргументу дівчина почула від кадровика: «Ти ж сама хотіла піти», неабияк обурилася. Принципово вирішила поборотися за своє місце:
– Не на ту натрапили! Я буду скаржитися! Так і передайте босу. Нас про скорочення ніхто навіть не попередив, а прийшли і сказали збирати речі. Я вам згадаю і заборгованість за минулий місяць, і депреміювання. Прилетіли ви!
Підготувала
Катерина Гарманчук

1 Який порядок визначення працівників, що підлягають скороченню? Розкажіть про особливості виплати працівнику матеріальної допомоги при скороченні. Як вона нараховується? Що робити, якщо у деяких працівників є заборгованість по зарплаті?
2. Чи обов’язково роботодавець повинен повідомити працівників про майбутнє скорочення письмово? Чи можна обійтися лише усним попередженням?
3. Чи може відрізнятися заробітна плата працівників на однаковій посаді?
4. Чи законні аргументи для залишення на роботі саме Ліди, а не Макара? Як Лідії захистити своє право на залишення на роботі?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у

Комментариев нет:

Отправить комментарий