26 ноября 2014 г.

Нові горизонти



Така, на перший погляд, найбільш обговорювана, проте й найбільш проблемна тема оформлення та звільнення працівників не сходить з вуст роботодавців та кадровиків. Нові горизонти чи кінець стабільності та впевненості у завтрашньому дні? А що для працівника означає звільнення та пошук нового місця роботи?..
Найближчим часом із поточного місця роботи хотіли б звільнитися 44 % офісних працівників. Такі дані отримані в результаті опитування hh.ua, проведеного в липні 2014 р. Найпопулярнішими серед причин виявилися низька заробітна плата, відсутність перспектив кар’єрного зростання, конфлікти з керівництвом і неможливість саморозвитку. Хіба не привід замислитися над тим, чи не вимагають роботодавці від працівників більше, аніж віддають? Чи не зловживають працівники лояльністю роботодавців?
Сторони трудових відносин повинні пам’ятати про те, що законодавець подбав про захист їхніх інтересів та прав, тому потрібно дослухатися до порад, робити висновки та вчитися на помилках тих, хто у свій час їх допустився. В даному номері експерти, зокрема, представили приклади з судової практики, які допоможуть вам, шановні читачі, уникнути та вирішити можливі проблемні питання.
У вересневому та жовтневому номері журналу експерти також розкрили тему праці іноземців та соціально незахищених верств населення, яка безсумнівно потребує детального розгляду. Адже порушення, які допускають сторони трудових відносин, зустрічаються все частіше. Сподіваємося, що поради наших авторів стануть у нагоді при вирішенні такого непростого питання.
Галина Таран розповіла про розірвання трудового договору з працівником до закінчення випробувального терміну.
На звільненні працівників з ініціативи роботодавця зупинилися Євгенія Галамасюк та Марія Наконечна.
Михайло Парапан та Марк Приходько описали особливості захисту від незаконного звільнення, процедуру поновлення працівника на роботі, санкції, що передбачені законодавством за невиконання роботодавцем рішення про поновлення.
Катерина Марченко розглянула практичні аспекти заповнення і видачі трудової книжки працівнику в день звільнення, а також проведення розрахунку.
Ігор Стариков представив проблематику оформлення трудових відносин з керівником.
Алеся Павлинська та Алла Надзьон висвітлили питання, що можуть виникнути при пролонгації повноважень керівника, спираючись на чинне законодавство, та навели положення проекту Трудового кодексу, які стосуються даної проблематики.
З найбільш поширеними питаннями, що виникають при оформленні призову працівника у зв’язку з мобілізацією, ознайомили Вікторія Кравченко та Інна Вирозуб.
Світлана Філіппова розглянула, яким чином проводиться процедура оформлення в штат іноземного громадянина, а також що їй передує.
Сергій Сільченко та Вероніка Васильченко розповіли про наслідки для роботодавців, які відмовляють у прийнятті на роботу іноземцям.
На гарантіях іноземцям при звільненні зупинилася Євгенія Сьомочкіна.
Наталія Анохіна та Маріанна Янчик розказали про алгоритм  працевлаштування  інвалідів.
У статті Катерини Герасименко мова йде про законодавчі вимоги працевлаштування інвалідів.
Алгоритм призначення пенсії за віком описав Гліб Щербак.
Олександр Паляничка розкрив тему кадрового обліку мобілізованих працівників.
Олена Назаренко висвітлила питання налаштування та узгодження графіка роботи в рубриці «1С: поради кадровикам».
У рубриці «HR-аспект» Костянтин Ткаченко розповів, як уникнути помилок під час онлайн-співбесіди кандидату та роботодавцю.
Анастасія Овчиннікова у рубриці «Охорона праці» стверджує, що підтримання на належному рівні здоров’я і працездатності персоналу є обов’язковою умовою ефективної праці організації.
Із побажанням
змін на краще,
Катерина Гарманчук,
головний редактор

Комментариев нет:

Отправить комментарий