6 июня 2012 г.

Як знайти компроміс?

Пора відпусток завжди була і залишається чи не найприємнішою для працівників. Чого не скажеш про роботодавців. Адже напередодні того, як найцінніший ресурс організації роз’їдеться на моря та на дачі, необхідно вирішити немало питань, добитися того, щоб сторони зійшлися на вигідному для обох варіанті тривалості та часу відпустки. Здавалося б, домовитися завжди можна, якщо і компанія, і працівник вміють планувати та шукати компроміс. Тоді чому так часто на цій ниві виникають конфлікти? То роботодавець порушує права людей, не надаючи відпустки і виплати, погрожуючи, що після відпочинку, мовляв, і не буде куди повертатись, то ображений працівник кидає все, вимикає телефон і зникає на два тижні. А останнім часом все частіше працівники самі не хочуть йти у відпустку (аби щоб отримати компенсацію, або просто тому, що не можуть залишити роботу), і працедавці, в свою чергу, змушені ледь не силою примушувати підлеглих відпочивати. Це, з одного боку, пов’язано з тим, що у працівника перед відпусткою, так чи інакше, присутнє відчуття невпевненості та страху. Психологи стверджують, що істинні, а частіше уявні загрози в тривожному стані працівника мають свідому та неусвідомлювану природу. Це, наприклад, можуть бути: страх звільнення одразу після повернення з відпустки; зіпсований імідж, який пов’язаний з тим, що за час відсутності працівника стануть відомі його «проколи»; а також те, що під час відпочинку  таке бажане робоче місце, про яке працівник давно мріяв, посяде інший.
На сторінках червневого номеру нашого журналу ви, шановні читачі, знайдете відповіді на багато запитань, які пов’язані з відпустками. Зокрема, Вікторія Голуб розповіла про особливості оформлення та ведення графіків відпусток . 
Вероніка Аблова розкрила проблемні питання, з якими можуть на практиці стикнутися працівники кадрових служб в той час, коли співробітники збираються йти у щорічну або додаткову відпустку. А саме: грошова компенсація частини невикористаної відпустки, додаткові відпустки для одинокої матері та приєднання додаткової відпустки до щорічної  у зв’язку з інвалідністю.
Ірина Потапова присвятила матеріал додатковим відпусткам, узагальнивши нормативно-правову базу та систематизувавши порядок надання такого виду відпусток.
У наш час часто трапляються випадки, коли люди змушені працювати не на одній роботі, а на двох, а, інколи, навіть на трьох. Особливості відпусток для сумісників розглянув Ігор Литвин.
Дмитро Жуков наголосив на особливостях тимчасового переведення без згоди працівника. 
У минулому номері (№ 5) журналу Юлія Черкашіна розглянула питання професійного навчання працівників відповідно до ЗУ «Про професійний розвиток працівників». У продовження теми у червневому номері експерт розповіла про особливості проведення атестації працівників.
Катерина Ратушняк описала процедуру  обліку відпусток у програмі «1С».
Не секрет, що у наш час існує багато методик і способів оцінки персоналу. Марина Таран у рубриці «HR-аспект» зупинилася на найпоширеніших.
Нещодавно (а саме – 24 травня) працівники кадрових служб відзначали своє професійне свято – День кадровика, яке, на жаль, досі не є офіційним. Видавництво HRD вітає всіх, хто причетний до цієї професії. Бажаємо вам, щоб робота завжди приносила радість, а всі клопотання були оцінені достойно. 
На завершення нагадую, що з наступного номеру наш журнал стане на 20 сторінок більшим – тож до зустрічі на сторінках липневого номеру часопису.

Із побажанням
вдалого відпочинку та продуктивної праці,
Катерина Гарманчук,
редактор

Комментариев нет:

Отправить комментарий