24 сентября 2012 г.

Нові люди - нові справи


Новачок в компанії – це свіжий погляд, цікаві ідеї та пропозиції, але разом з тим – ризик та непередбачуваність. Адже неможливо дізнатись все про людину, зустрівшись з нею один чи два рази (наприклад, на співбесіді). Роботодавцям, менеджерам з персоналу та співробітникам кадрових служб доводиться відсіювати недобросовісних працівників на ранніх етапах, щоб не нашкодити компанії. Таких шляхів на сьогодні існує немало: перевірка даних кандидатів – на початку спілкування із ними; стажування та випробування – в подальшому.
На жаль, багатьом гідним кандидатам не надають шансу навіть спробувати пройти  вищезазначені випробування. Чому? Через звичайнісінькі стереотипи, що часто призводять до проявів дискримінації. Водночас практика найуспішніших компаній свідчить: відмовляючи кандидатам у працевлаштуванні лише за ознаками статі, віку, фізичних можливостей, бізнес втрачає величезний потенціал. Організації ж, які керуються принципом Diversity & Inclusion («Різноманітність та залучення»), роблять мудро: про це свідчать їх фінансові результати і позиції лідерів у своїх сферах діяльності. Але це вже питання стратегії та філософії залучення людського потенціалу. Ми ж зосередимося на практичних питаннях теми прийому працівників на роботу: в цьому нам допоможуть експерти вересневого номеру журналу «Праця і Закон».
Зокрема, Вероніка Аблова у своєму матеріалі порівняла трудові договори, а саме: строковий, безстроковий трудові договори та контракт.
У продовження теми Ніна Демченко детальніше розповіла про контракт. Експерт наголошує на тому, що важливо розрізняти контракт і трудовий договір та розуміти особливості першого.
Про структуру, зміст та тонкощі укладання колективного договору розповіла Таїсія Мєдвєдєва.
Віта Приходько зазначила особливості оформлення документації при прийнятті на роботу найманого працівника до фізичної особи.
Ксенія Забродська та Юрій Чумак розглянули job offer з точки зору українського законодавства та дали йому належну правову оцінку, описавши практичне та юридичне значення.
Максим Льовкін зазначив особливості роботи з персональними даними працівника. Експерт зупинився на питаннях оформлення згоди працівника на обробку його персональних даних та оформлення згоди працівника у разі передання його персональних даних третім особам.
Особливості стажування працівників описала Марія Смуток.
Ірина Потапова наголосила на складних питаннях при встановлені строку випробування, зупинившись на терміні, оплаті праці протягом строку випробування, розірванні трудових відносин з працівником, який показав погані результати протягом строку випробування.
Які ж особливості прийому на роботу керівника? На це питання відповіла Надія Братаніч.
Павло Барицький розповів про нюанси прийому на роботу сезонних працівників.
Світлана Кузнєцова розкрила тему прийому на роботу в рахунок квоти.
Юлія Черкашіна описала типові помилки при оформленні документів при прийомі на роботу, на які потрібно звертати увагу, та шляхи їх вирішення.
Катерина Ратушняк у рубриці «1С: поради кадровикам» подала особливості прийому на роботу в 1С.
У рубриці «HR-аспект» Олександра Муренко наголосила на основних правилах проведення вдалої співбесіди.
У рубриці «Охорона праці» Наталія Валітова розповіла про інформування працівників про стан умов і охорони праці на робочих місцях при прийомі на роботу.

Катерина Гарманчук,
редактор

Комментариев нет:

Отправить комментарий