7 марта 2013 г.

З валізою – за новим досвідом


Для більшості працівників відрядження – це можливість відволіктися від рутинної роботи. Дні, які співробітник проводить за межами робочого місця, зазвичай дають свої плоди у вигляді корисного досвіду, незвичного погляду на буденні речі, нові, більш ефективні рішення старих завдань. Менеджери з персоналу багатьох відомих компаній визнають: усілякі поїздки та ротації персоналу, що дозволяють хоча б ненадовго потрапити у нове середовище, є одними з найефективніших інструментів розвитку людей.
Наскільки актуальна ця тема для українських компаній? Цікавими виявилися результати опитування, проведеного Дослідницьким центром рекрутингового порталу Superjob.ua у 2012 р.: раз на півроку у відрядженнях бувають 18 % українців, які мають постійну роботу. 17 % їдуть у відрядження раз на місяць. За даними аналітиків ринку праці, чоловіки виїжджають по роботі значно частіше за колег-жінок. Так, раз на півроку отримують на руки відрядні документи 20 % чоловіків і 15 % жінок. Ще менше представниць прекрасної статі спостерігається серед тих, хто буває у відрядженнях щомісяця (10 % проти 23 % серед чоловіків). Взагалі не їздять у відрядження 57 % працюючих українців. В основному це співробітники жіночої статі (70 %), тоді як серед чоловіків таких 46 %. Візьмемо до уваги дані щорічного дослідження зарплат, кадрових політик та практик, проведеного компанією «Ернст енд Янг», які стосуються відряджень (стаття Альони Нікуліної в журналі «Управління персоналом – Україна», № 2, 2013): «У 2012 р. можна відзначити збільшення частки компаній, співробітники яких направляються у службові відрядження, практично по всіх категоріях персоналу, крім допоміжної ланки. Більшість компаній використовують залізничний транспорт, а також внутрішні і міжнародні авіарейси.
Розмір добових для відряджень по Україні незначно зменшився у порівнянні з 2011 р. У 2012 він становив 100 грн по медіані і коливався від 50 до 215 грн (у 2011 р. аналогічний показник дорівнював близько 110 грн по медіані і варіювався від 50 до 340 грн). Розмір добових для закордонних відряджень також незначно зменшився в 2012 р. і становить по медіані близько 420 грн (у порівнянні з більше ніж 500 грн в 2011 р.). Також 56 % компаній зазначили, що для їх співробітників передбачена можливість використання корпоративної кредитної картки в службових відрядженнях (в основному ця політика поширюється на вищу і середню керівну ланку)».
Експерти лютневого номера журналу «Праця і Закон» розкрили актуальні питання, які пов’язані з відрядженням.
Вероніка Аблова зупинилася на особливостях відрядження посадових осіб, що працюють в державних закладах та інших установах, які утримуються за рахунок бюджетних коштів.
Оксана Гербач пропонує увазі читачів розглянути питання, чи відповідає звичний процес доку ментального оформлення відрядження вимогам діючого законодавства на сьогодні.
Ніна Демченко наголосила на гарантіях та компенсаціях при службових відрядженнях.
Про особливості відрядження за кордон розповіла Віта Приходько.
Марія Шевченко розглянула основні законодавчі зміни та випадки з практики, пов’язані з відрядженнями.
Олександр Зубрицький розповів про зміни в Законі «Про захист персональних даних».
Павло Ходаковський та Олеся Павлинська наголосили на змінах у трудовому законодавстві у 2011–2012 рр.
Про переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці зазначила Світлана Бондарчук.
Про порядок виплати лікарняних розказала Вікторія Кравченко.
У рубриці «1С: поради кадровикам» Катерина Папиш розглянула, як відображаються службові відрядження у системі 1С
Марія Калачова у рубриці «Охорона праці» розповіла про програму профілактики ВІЛ/СНІДу у компанії «Ашан».
Із побажанням
нових вражень,
Катерина Гарманчук,
відповідальний редактор

Комментариев нет:

Отправить комментарий