22 марта 2013 г.

Попрощатися красиво


Звільнення або скорочення працівника – процес завжди складний, який потребує неабиякої обізнаності як з боку керівництва, так і працівників кадрових служб. І неважливо, чи це звільнення з ініціативи самого працівника, роботодавця або третіх осіб тощо – в будь-якому випадку потрібно намагатися зберегти з вивільнюваним працівником якщо не дружні, то принаймні нейтральні стосунки. Адже хто, як не колишні співробітники, є гарантом гарної реклами для компанії як роботодавця? Або навпаки…
Результати різних досліджень цієї теми вказують, що попроща­тися красиво здатні далеко не всі компанії та працівники. На­приклад, недарма кажуть, що люди приходять в компанію, а йдуть від керівника. За результатами опитування Work.ua, яке проводилося в лютому 2013 р., конфлікти з керівництвом стали підставою для звільнення 17,8 % опитаних (це друга за популярністю причина – перша, як завжди, низька заробітна плата: так відповіли 42,8 %). Конфлікти з колегами змушували звільнитися 4,2 % респондентів. 14,2 % працівників покидали компанії через відсутність можливостей кар’єрного росту. 10,7 % звільнилися, оскі­льки робота була для них недостатньо цікавою. Велике наванта­ження виявилося вирішальним чинником для 6,6 %. У зв’язку з переїздом змінювали роботу 2,8 % респондентів, а через сімейні обставини – 0,9 %. Як бачимо, навіть причин звільнення працівників з власної ініціативи може бути безліч, не кажучи вже про інші, більш складні з правового та психологічного погляду, випадки (скорочення або звільнення з ініціативи працедавця). Експерти березневого номера допоможуть вам, шановні читачі, розібратися в багатьох нюансах цієї теми.
Про порядок дій при звільненні за угодою сторін розповіли Михайло Парапан та Віктор Чернишов.
Інеса Летич наголосила на відмінностях між звільненням за угодою сторін та за власним бажанням працівника.
Світлана Бондарчук зупинилася на особливостях звільнення на вимогу третіх осіб. Хто ж ці треті, які можуть вимагати розірвання трудового договору між працівником та роботодавцем? На це питання відповіла експерт.
На правових аспектах звільнення керівника за одноразове грубе порушення трудових обов’язків зосередила увагу Еліна Анцут. Автор також наголосила на юридичному оформленні звільнення на цій підставі, яке забезпечить обгрунтовану, непохитну аргументацію та доказову базу у разі виникнення подальших судових спорів.
У чому ж полягає різниця і на що необхідно звернути увагу при прийнятті працівника на роботу на певний строк, при його звільненні та при продовженні строко­вого договору? Читайте у статті Юрія Чумака та Ксенії Забродської.
Як і що потрібно оформлювати для законного звільнення працівника – про це піде мова у матеріалі Юлії Черкашіної.
Правову основу звільнення у зв’язку з невідповідністю працівників займаній посаді описала Вікторія Зоценко.
Павло Ходаковський та Ольга Нікітіна виклали порядок дій при скороченні. Експерти зазначили, як здійснити скорочення, щоб не допустити порушень вимог зако­нодавства та прав працівників.
Ігор Стариков розповів про звіти до Центру зайнятості при скороченні штату.
Світлана Кузнєцова зазначила про особливості виплати матері­альної допомоги при скороченні.
Про відновлення працівника на посаді після звільнення розказала Оксана Гербач.
Катерина Папиш у рубриці «1С: поради кадровикам» розглянула, як провести розрахунки при звільненні працівника за допомогою програми «1С: Зар­плата і управління персоналом 8 для України».
Про співбесіду при виході працівника з компанії у рубриці «HR-аспект» розповіла Ольга Зайченко.
На завершення Видавництво HRD з радістю вітає вас, шановні читачі, з приходом весни. Нехай вона принесе всім нам лише позитивні емоції та залишить гарні спогади.
Із побажанням
результативної
та тривалої співпраці,
Катерина Гарманчук,
відповідальний редактор

Комментариев нет:

Отправить комментарий