22 октября 2013 г.

Вихід є!

На сторінках журналу «Праця і Закон» від номера до номера наші експерти дають поради працівникам кадрових служб щодо особливостей роботи з рядовими працівниками. Як прийняти, перевести, звільнити, відрядити, заохотити, дисциплінувати… Цей список можна продовжити. Проте, коли мова заходить про особливості трудових відносин з керівництвом, – дуже часто кадровики та самі керівники опиняються у безвихідному становищі. Не знаючи, що робити та до кого бігти за порадою, наприклад, при тому самому звільненні, можна наробити багато помилок, які рано чи пізно про себе нагадають і тому, хто звільняється, і тому, хто звільняє. Варто зауважити, що мова йде не про міжособистісні відносини з керівництвом, яким останнім часом стало модно приділяти увагу, а про документальне оформлення тих самих кадрових процесів, які не так часто, як з рядовими працівниками, проте зустрічаються.
Аби допомогти вам, шановні читачі, уникнути непорозумінь при оформленні трудових відносин з керівництвом, експерти жовтневого номера журналу розглянули актуальні питання, пов’язані з цим процесом, а тим самим ще раз підтвердили знайому істину – вихід є!
Зокрема, особливості оформлення кадрових документів при прийнятті на роботу керівника розглянули Оксана Лапій та Наталія Ряба.
Вероніка Аблова розповіла про керівника державного підприємства та контракт. До статті експерт також додала Типову форму контракту з керівником підприємства, що є у державній власності.
Про оформлення змін при призначенні засновника керівником зазначила Олеся Павлинська.
Актуальним на сьогодні є питання щодо проходження практики студентами вищих та професійно-технічних навчальних закладів. Ганна Горіна та Олена Панич описали оформлення та оплату праці керівників практики.
Марина Саєнко розкрила питання про особливості звільнення керівника. У статті піде мова про правові підстави звільнення керівника, процедуру звільнення, порядок дій керівника господарського товариства.
Алгоритм оформлення дострокового розірвання трудового договору з керівником висвітлила Оксана Гербач. Автор розглянула питання дострокового припинення трудового договору з підстав, передбачених контрактом, розірвання договору з ініціативи керівника, розірвання трудового договору за угодою сторін, розірвання з ініціативи власника або уповноваженого органу та ін.
Ольга Копил розказала про особливості оформлення та оплати праці тимчасового заступництва.
Світлана Рибчун у своїй статті відмітила найпоширеніші та найактуальніші моменти, які виникають у процесі кадрової діяльності, що стосуються трудових прав «чорнобильців».
Про компенсаційний пакет на підприємстві розповіла Марія Кулібаба.
Ігор Стариков висвітлив питання оптимізації витрат на персонал. Автор зазначає: «Найефективніший інструмент оптимізації витрат на персонал – це якісне планування цих витрат, тобто процес бюджетування».
У рубриці «HR-аспект» Олександр Полянчук розкрив сім найбільш суттєвих ризиків при звільненні топ-менеджера з власної ініціативи.
Валерій Геращенко у нашій постійній рубриці «Охорона праці» наголосив на перевірці з охорони праці на підприємстві. В даній статті автор зупинився на проблемних питаннях, які часто виникають під час семінарів та консультацій, а також дав рекомендації щодо перевірки органами державного нагляду стану охорони праці на підприємстві.

Із побажанням
знаходити відповіді
на всі запитання,
Катерина Гарманчук,
відповідальний редактор


Комментариев нет:

Отправить комментарий