22 января 2014 г.

Головна умова продуктивності

Важливим питанням, яке потребує значної уваги кадровиків та роботодавців, є дотримання законодавства про працю в питаннях сумісництва та суміщення професій (посад) працівників. Скільки б дана тема не висвітлювалася у різних спеціалізованих виданнях та засобах масової інформації, все одно на практиці у суб’єктів трудових відносин виникає чимало запитань. Як правильно оформити прийняття та звільнення, розраховувати та виплачувати заробітну плату, кого можна, а кого заборонено приймати на роботу за сумісництвом, скільки годин людина повинна працювати на роботі за сумісництвом/суміщенням, які гарантії передбачені законодавством для сумісників?
Роботодавцям та кадровикам потрібно подбати не тільки про законодавчу сторону питання сумісництва та суміщення, а й про людський фактор. Адже працівник, намагаючись якісно виконувати свої обов’язки на двох або більше посадах на одному підприємстві чи декількох, дуже швидко може виснажитись емоційно та фізично, що жодним чином не сприяє продуктивності праці. Тому завчасно потрібно подумати про те, щоб таке поєднання було максимально комфортним та правильним. Це головна умова продуктивності! Важливо пам’ятати й про те, що для працівника сумісництво/суміщення з одного боку може відкрити чимало можливостей, а з іншого – інколи негативно вплинути на просування кар’єрними сходами. Тому сам працівник повинен реально оцінювати власні можливості та грамотно планувати свою роботу.
Питання, які висвітлили наші експерти у першому номері журналу в 2014 році, допоможуть вам, шановні читачі, під час вирішення багатьох питань щодо роботи з сумісниками.
Значна частина статей присвячена не лише темі сумісництва та суміщення, а й, наприклад, медіації у сфері трудових відносин, яка стає все більш актуальною, стягненню аліментів з працівників тощо.
Зокрема, Світлана Рибчун у своєму матеріалі розтлумачила поняття «сумісництво» і «суміщення», розповіла про те, що робити кадровику, коли потрібно правильно документально оформити в штат працівника, який вже має основне місце роботи, як та за яких умов можливе їх застосування на одному підприємстві.
Експерти Ганна Горіна та Олена Панич розглянули основні приклади обмежень щодо роботи за сумісництвом.
Про особливості оформлення директора-сумісника основним працівником читайте у матеріалі Катерини Марченко.
Владислав Подоляк та Дмитро Ткачук у статті «Медіація в сфері трудових відносин» розкрили питання актуальності та передумов виникнення медіації, переваги медіації в порівнянні з судовим вирішенням спорів та законопроектні перспективи в Україні.
На практичних аспектах оформлення праці іноземців в Україні зупинилася Дар’я Александрова.
Зоя Заміховська та Євген Щеглов детально проаналізували проблеми, що виникають у зв’язку зі стягненням аліментів з працівників, та надали деякі практичні рекомендації щодо порядку та механізму їх стягнення виконавчою службою.
Юрій Чумак та Ксенія Забродська розповіли про процедуру оформлення прийому співробітника на роботу вдруге.
Про відповідальність за порушення законодавства про працю піде мова у статті Ольги Кучерук.
Деякі питання проведення внутрішнього аудиту кадрового діловодства в компанії зазначила Ольга Копил.
У рубриці «HR-аспект» Олександр Сударкін представив низку рекомендацій, пов’язаних із делегуванням повноважень.
Експерт Микола Софійченко розглянув питання про стан пожежної безпеки в офісних приміщеннях у нашій постійній рубриці «Охорона праці».
Шановні читачі та експерти, редакція Видавництва HRD бажає вам у новому році успіхів у всіх починаннях на роботі та злагоди вдома.
Із побажанням
втілення всіх планів у життя,
Катерина Гарманчук,
головний редактор


Комментариев нет:

Отправить комментарий