22 января 2014 г.

№ 1 (169) Знайти заміну

Дійові особи:

Оленько Стефан Олексійович – директор супермаркету «Корисне життя».
Олександра – керуюча.
Ніна Михайлівна – кадровик.
Надія – продавець-консультант.

Два роки директор супермаркету «Корисне життя» виношував ідею відкрити магазин, який би не був схожий на інші. Коли ідею вдалося втілити в життя, люди з усього мегаполіса їхали купувати продукти саме в цей супермаркет. Адже директор вирішив зробити ставку на здоров’я – лише корисні, натуральні, свіжі продукти, ніякої хімії. Родзинкою також був відділ для вегетаріанців. Люди могли не тільки купити продукти, але й придбати готові страви у відділі кулінарії. У зв’язку з такою популярністю у директора почалися проблеми, які тільки порадували б конкурентів. Покупців було багато, особливо в той час, коли всі повертаються з роботи. Людям доводилося довго нудитися в чергах, попри те, що всі каси працювали. Стефан Олексійович виявився не готовим до такої популярності та дещо розгубився. Неозброєним оком було видно: потрібно відкрити для початку ще один супермаркет та бажано в центрі, тому що зараз людям доводилося їхати на окраїну міста.
***
Надія в супермаркеті «Корисне життя» працювала позмінно: два дні – продавцем-консультантом, на третій – касиром торгового залу за сумісництвом, а на четвертий – відпочивала. Робочий день дівчини розпочався зі звичних вказівок керуючої супермаркетом Олександри. Дівчина отримала завдання на чотири робочих дні вперед.
– Але ж, Олександро, за графіком у мене вихідний! – обурилася дівчина через те, що її графік змінили, не порадившись.
Проте Олександра була непохитною:
– Твоя напарниця, Надю, захворіла, а зараз період новорічних свят, потік людей збільшився, ми не можемо собі дозволити, щоб каси не працювали! – різко відповіла жінка.
Після слів керуючої Надії стало зрозуміло, що вона може втратити можливість відпочити хоч один день. Плани, нехай і банальні, – довше поспати, переглянути вкотре улюблений фільм та заснути, загорнувшись в теплу ковдру з книжкою в руках, ставали примарними та нездійсненними.
– Пані Олександро, з таким графіком у мене зовсім мало вихідних. Дуже шкода, але я не зможу вийти на заміну, – у мене давно запланована важлива поїздка за місто, навіть білети вже придбала, на жаль, доведеться шукати інший вихід із ситуації, – таким чином вирішила відвоювати Надія свій вихідний.
Керуюча супермаркетом з чималим досвідом роботи все ж таки відчула у словах дівчини нотки неправди. З одного боку, вона розуміла те, що для Надії дійсно важко працювати в одній організації на двох посадах, але з іншого – компанія робить все для того, щоб поєднання було якомога комфортнішим для сумісників. Попри розуміння ситуації жінка не любила неправду, проте сказати дівчині вголос не наважилася.
– Надю, в такому разі я буду змушена розмовляти зі Стефаном Олексійовичем. Мені потрібно, щоб завтра всі каси працювали – це його ж наказ. Якщо ти не можеш підставити своє плече, доведеться приймати на роботу ще одного касира, – різко відповіла жінка Надії. – Все, можеш іти працювати, – промовила керуюча, шукаючи в телефонній книзі потрібний контакт.
Надія вийшла з кабінету зовсім розгублена. Своєю брехнею ускладнила життя і собі, і керуючій. Саме в цей момент дівчині стало соромно перед Олександрою – не раз доводилося до неї звертатися, якщо потрібно було, щоб хтось підмінив, або переставити зміни, особливо коли ті припадали на свята. «Може, повернутися та вибачитись?» – подумала про себе. Проте від думок відволік колега – касир, якого, мабуть, викликала Олександра.
***
Керуюча супермаркетом «Корисне життя» після обіду вирішила зайти до директора та порадитись з приводу прийняття на роботу ще одного касира. Зайшовши до кабінету, зраділа, побачивши кадровика Ніну Михайлівну.
– Перепрошую, що перериваю вашу розмову, колеги, хотіла б з вами обома обговорити наступне питання, – сказала керуюча, стоячи біля дверей.
– Якщо щось невідкладне, то кажіть, Сашо, – відповів директор.
– Колеги, у нас зараз проблема з касирами, – промовила жінка. – От, наприклад, ситуація: один касир захворів, а замінити немає кому. Я запропонувала іншим підмінити колегу, у відповідь вони історії мені різноманітні вигадують, – сказала вона засмучено. – Останнім часом проблеми у нас з Надею, яка ще й за сумісництвом працює: два дні – продавцем-консультантом, а на третій – касиром за сумісництвом, день відпочиває і знову на роботу.
Колеги, кас у нас 15, не у всіх касирів виходить завжди бути на роботі у відведені дні – ми повинні все це розуміти. Інколи доводиться і когось підмінити, а завтра тебе підмінять. Такі вже неписані правила позмінної роботи. Але працювати, наприклад, за таким графіком з Надею дуже непросто, – підсумувала керуюча.
– Ви, я так розумію, хочете запропонувати вирішення цього питання, – промовила кадровик, перебивши керуючу.
– Не зовсім, для початку хочу з вами порадитись. Було б непогано прийняти на роботу ще одного касира, а Надю звільнити з посади за сумісництвом. Тобто якщо у нас буде основний працівник, то ми зможемо простіше домовитися з ним про підміну, чи не так? – поцікавилася жінка.
– Так, Сашо, ви вчасно, ми з Ніною щойно про це розмовляли. Адже якщо вдасться орендувати в центрі приміщення, доведеться шукати людей, зокрема, касирів. Але якщо зараз така ситуація, то потрібно негайно її вирішувати.
– То що, Надю звільняємо з посади за сумісництвом та шукаємо нового касира? – запитала Ніна. – Здається, що її про це можна навіть не попереджати…
– Так, можете відкрити вакансію, – сказав керманич.
Почувши схвальну відповідь директора, Олександра полегшено зітхнула.
Підготувала
Катерина Гарманчук

Запитання:
1. Який порядок дій для кадровика та роботодавця при звільненні внутрішнього сумісника?
2. Чи повинен роботодавець повідомляти сумісника про звільнення за два місяці? Чи передбачена відповідальність за неповідомлення? Чи потрібно виплачувати вихідну допомогу?
3. Яка різниця між скороченням внутрішнього і зовнішнього працівника?
4. Чи потрібно повідомляти сумісника про те, що на його посаду приймають основного працівника? Чи може він оскаржити рішення керівництва з приводу звільнення?
5. Чи на законних підставах збираються звільнити Надію? Яку відповідальність несе керівництво за незаконне звільнення сумісника?

Відповіді фахівців на ці та інші запитання читайте у

Комментариев нет:

Отправить комментарий