16 апреля 2014 г.

Захищаючи права та інтереси

Турбуватися та відстоювати права найманих працівників – основна мета та функція професійних спілок на підприємстві, в установі, організації. Створення та існування профспілки на підприємстві в ідеалі повинно принести користь та результати працівникам, права яких відстоюються і захищаються, та роботодавцям, які в особі профспілки можуть знайти собі помічника. Але й можлива інша сторона співпраці. Це стосується існування профспілкової організації у недобросовісного роботодавця, якому діяльність профспілки, скоріше, заважає, аніж допомагає. В такому разі конфлікт неминучий. Вже не доводиться говорити про об’єднання та роботу заради досягнення спільної мети, комфортні та достойні умови праці. Власне тому деякі роботодавці категорично проти створення такої організації на своєму підприємстві.
На жаль, досить частими є випадки, коли працівники змушені змиритися із порушенням трудових прав. Це пов’язано з тим, що вони не знають, як їх відстояти, або просто бояться навіть про це заявити. Численні відмови у працевлаштуванні, прийом на роботу та звільнення з порушеннями, затримки у виплаті заробітної плати, працівники, які не були у відпустках по декілька років… Ці та інші порушення трудового законодавства є шанс виправити за допомогою правильно організованої роботи професійної спілки.
А як організувати роботу профспілки, які повноваження вона має, яку роль відіграє при звільненні та скороченні працівників, які особливості співпраці працівника кадрової служби з профспілкою, що можуть бути по різні сторони барикад, читайте, шановні читачі, у квітневому номері журналу «Праця і Закон».
Михайло Парапан та Марк Приходько розглянули повноваження первинних профспілкових організацій. Експерти зробили порівняння стосовно повноважень профспілкових організацій на підприємстві, передбачених проектом Трудового кодексу України, оскільки у разі його прийняття діяльність профспілок може зазнати суттєвих змін.
Олег Гречаний описав роль професійних спілок при звільненні та скороченні працівників.
Юлія Івасів розповіла про особливості співпраці працівника, який входить до профспілки, з кадровиком.
Тему звільнення профспілкового представника розкрив Андрій Никоненко.
Ганна Горіна зазначила алгоритм звільнення працівника, який входить до профспілки.
Олеся Павлинська та Тетяна Дідоренко розповіли про вирішення комісією по трудових спорах індивідуальних трудових спорів відповідно до проекту Трудового кодексу України та згідно з чинним законодавством.
Ксенія Забродська розказала про особливості роботи працівників під час виборів.
Олеся Умнова та Андрій Львов розкрили тему роботи держслужбовців за сумісництвом. Чи мають право держслужбовці бути прийняті на роботу за сумісництвом? Чи існують якісь обмеження? Яким чином оформлюється сумісництво? Відповіді на ці та інші питання знайдете у статті.
Алгоритм призначення пенсії за віком представила Ніна Демченко.
Ольга Копил розповіла про розмір та порядок надання дотацій роботодавцям. Експерт наводить приклад Порядку надання дотацій роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для них, зареєст­рованих у державній службі зайнятості.
Тетяна Рибчинська описала тенденції на ринку заробітних плат в Європі у 2014 р.
У рубриці «1С: поради кадровикам» Віта Татаринова розглянула відображення почасової та відрядної оплати праці працівників в «1С: 8.2 Зарплата і управління персоналом».
Тетяна Ряпич у рубриці «HR-аспект» наголошує, що будь-які ініціативи HR-департаменту успішні, якщо в HR-а є три точки опори: менеджери, залученість персоналу та експертиза HR-а.
У рубриці «Охорона праці» Ольга Мусійко та Ольга Вітер розповіли про особливості системи охорони праці в «1+1 медіа».
Із побажанням
компромісних рішень,
Катерина Гарманчук,
головний редактор
               kg@hrd.com.ua


Комментариев нет:

Отправить комментарий