16 июля 2014 г.

Довіряй, але перевіряй!

Чи завжди роботодавець може повністю довіряти своїм підлеглим? Чи завжди працівники можуть бути впевненими у порядності керівництва?.. Численні судові спори говорять самі за себе.
Специфіка справ, які розглядаються в судах, полягає не тільки в термінах притягнення до матеріальної відповідальності, обмеженнях сум відшкодування, виняткових випадках притягнення до повної матеріальної відповідальності. Варто зазначити, що ступінь матеріальної відповідальності залежить і від характеру допущеного порушення, виду пошкодженого майна, від того, яку трудову функцію виконує працівник.
Часто трапляються випадки, коли роботодавець, користуючись тим, що підлеглі не знають своїх прав, за першої ліпшої нагоди примушує їх виплачувати матеріальні збитки, нанесені майну компанії. Варто зауважити, що такі дії допустимі у випадках, коли з працівником укладено договір про матеріальну відповідальність. Проте від цього не застраховані і співробітники, з якими такі договори не укладалися. Не бажаючи розголосу та судової тяганини, працівники погоджуються з вимогами керівництва, тим самим провокуючи подібні ситуації в подальшому. А дарма!
Закон подбав про учасників трудових відносин, тому, перш ніж коритися несправедливості, варто про це пам’ятати та перевірити інформацію. Недарма говорять: «Довіряй, але перевіряй!»
Експерти липневого номера журналу детально розкрили тему матеріальної відповідальності працівників та керівників підприємств, установ, організацій, враховуючи останні зміни законодавства. У номері також представлена актуальна тема мобілізації працівників.
Сергій Сільченко розповів, які існують підстави матеріальної відповідальності працівників.
Матеріальну відповідальність керівників господарських товариств через призму матеріальної відповідальності найманих працівників розглянула Марина Саєнко.
Олеся Павлинська та Ольга Кучерук розказали про повну матеріальну відповідальність працівників.
Михайло Парапан та Марк Приходько детально описали особливості обмеженої матеріальної відповідальності, а також описали деякі справи із судової практики.
1 червня 2014 р. набув чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» № 1255-VII від 13.05.2014. Законом передбачені зміни, які безпосередньо стосуються питань звільнення та матеріальної відповідальності посадових осіб. На нових правилах наголосила Інеса Летич.
Порядок відшкодування шкоди, вчиненої працівником під час виконання ним трудових обов’язків, представила Віта Приходько.
Олексій Пузій розповів про гарантії для мобілізованих працівників, їх вивільнення від виконуваної роботи на час несення служби, відображення у табелі та нарахування середньої зарплати, відповів на запитання: «Що робити зі звільненими працівниками?», «Як оформити відновлення працівника, звільненого до 1 квітня 2014 р.?», «Що робити, якщо мобілізовано директора підприємства?»
Гліб Щербак висвітлив особливості відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами під час роботи за сумісництвом.
Лідія Кашира проаналізувала Постанову № 90 від 05.03.2014, якою ліквідовано державну службу зайнятості як центральний орган виконавчої влади.
Про звільнення працівників за ст. 41 КЗпПУ та нюанси судового оскарження даного звільнення зазначила Ганна Воєводіна.
Світлана Панченко розглянула зміну оподаткування доходів працівника-інваліда в рубриці «1С: поради кадровикам».
У рубриці «HR-аспект» Ганна Боднарчук розповіла про автоматизацію деяких функцій для HR: кадрового діловодства, адміністрування та управління робочими процесами.
Про обов’язковий медичний огляд при працевлаштуванні розказав Микола Софійченко у рубриці «Охорона праці».
Із побажанням
довіряти одне одному,
Катерина Гарманчук,
головний редактор


Комментариев нет:

Отправить комментарий