18 ноября 2010 г.

Береженого Бог береже

У гонитві за прибутками та лідерськими позиціями на ринку роботодавці, на жаль, часто нехтують основними важелями свого бізнес-механізму – співробітниками. Хоча відомо, що повноцінну віддачу від підлеглих отримують ті компанії, які платять їм тією ж монетою – проявляють турботу через забезпечення гідних умов праці та дотримання відповідних вимог законодавства.

Судячи із статистичних даних, держава та роботодавці України недостатньо переймаються організацією охорони праці на підприємствах. У цьому легко переконатись за допомогою матеріалів державного статистичного спостереження: в Україні щорічно травмується на виробництві близько 30 тис. працівників, з яких понад 1 600 – гине. І це тільки офіційні дані, які часто надто відрізняються від фактичних.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань також інформує про те, що рівень виробничого травматизму та профзахворюваності досить високий. Наводячи дані дослідження Фонду за І півріччя 2010 р., експерти відзначають, що велика кількість нещасних випадків сталася на підприємствах приватної (2 558 випадків) та державної власності (2 232). Найпоширенішими причинами травмування називають такі: порушення трудової і виробничої дисципліни, незадовільний стан об’єктів або території, нехтування особистою безпекою. Отже на рівень виробничого травматизму передусім впливають не тільки обставини, які залежать від роботодавця прямо, а й не менш важливий людський фактор: безвідповідальність працівників щодо себе. І ним можна керувати, проте і важливість роз’яснювальної роботи серед персоналу часто ігнорують.

Вікторія Доценко почала розглядати ключову тему нашого випуску із витоків: подала основні положення державного нагляду та контролю за охороною праці. Експерти АО «Правова група «Домініон» охарактеризували механізм переведення працівника за станом здоров’я на легшу роботу, а також зазначили підстави для одержання допомоги у зв’язку із втратою працездатності. Поради щодо запобігання діяльності працівника, яка може бути шкідливою для роботодавця, дав керуючий партнер юридичної фірми Cai & Lenard Костянтин Пільков. Він розповів про випадки, які надають керівнику право відсторонити підлеглого від роботи, особливу увагу звернув на процедуру відсторонення посадових осіб. Юристи адвокатської фірми «Паритет» поглибили тему та описали процедуру розірвання трудових відносин у зв’язку із появою на роботі працівника у нетверезому стані, надали рекомендації щодо порядку доведення та оформлення факту сп’яніння.

Законодавством України установлено категорії працівників, які, зважаючи на шкідливі та небезпечні умови праці, мають проходити обов’язкові медичні огляди. Саме цю тему розкрили Наталія Єфанова та Світлана Кузнєцова. Експерти виокремили види медичних оглядів, описали порядок їх організації та проведення, відзначили гарантії для працівників, які направлені на медичний огляд.

Інженер з охорони праці ЗАТ «Джапан Тобакко Інтернешнл Україна» Анатолій Демиденко, не зупиняючись на теорії, поділився практикою оцінки та управління виробничими ризиками на своєму підприємстві.

Думку з приводу охорони праці висловили і представники Федерації профспілок України. Отже, читачам пропонуються різні точки зору на одну проблему: як роботодавців, так і профспілкових організацій.

Крім того, актуальне на сьогодні питання проаналізували спеціалісти АО «ЮФ «Василь Кісіль і партнери». У червні був прийнятий Закон України «Про захист персональних даних», який набуде чинності у січні 2011 р. Експерти пояснили його суть та значення для компаній в контексті трудових відносин з працівниками.

Із побажанням міцного здоров’я,

Тетяна Вареник,

відповідальний редактор,

ia@hrd.com.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий