26 апреля 2012 г.

Ламаючи стереотипи


Не секрет, що в нашій країні більшість керівних посад займають чоловіки. Проте, як показує практика, жінки можуть скласти їм достойну конкуренцію. Адже час, коли діяльність представниці слабкої статі виконували лише хатні справи, далеко позаду: змінилося їх світосприйняття та погляди на свою роль в суспільстві. Тепер майже не кожна леді задумується над тим,  як побудувати кар’єру, а вже потім – про створення сім’ї та облаштування домашнього «гніздечка».
Візьмемо до уваги зарубіжну практику. Для того щоб піти назустріч жінкам, в ЄС планується законодавчо зобов’язати директорів найбільших компаній збільшити кількість жінок в керівництві. На даний час доля жінок серед топів в середньому по ЄС складає 16 % (для порівняння, в Норвегії, яка не входить до Євросоюзу, кількість жінок в компаніях становить 40 %). Очікується, що регламент буде розроблений до кінця 2012 р., після чого буде внесений на розгляд Єврокомісії та Європарламенту. До того ж деякі країни ЄС вже впроваджують правила, покликані збільшити число жінок в керівництві: у Данії, Фінляндії та Греції на підприємствах введений внутрішній регламент, що забезпечує рівноправ’я між чоловіками і жінками; у Франції, Італії і Бельгії ухвалені закони про паритетне представництво жінок в керівництві підприємств. Варто зауважити, що такі правила вже діють в Нідерландах та Іспанії, щоправда, там немає санкцій за недотримання регламенту.
А як ставляться до жінки-керівника, жінки-лідера в Україні? Відповідь на це запитання можна знайти в проведеному порталом rabota.ua та Видавництвом HRD онлайн-дослідженні про розвиток лідерства в українських компаніях. На запитання: «Чи вважаєте ви, що здатність стати справжнім лідером залежить від статі?» – 87 % опитаних відповіли, що стать не має значення; проте 11 % респондентів вважають, що кращими лідерами стають чоловіки; і лише 0,2 % вважають, що кращими лідерами стають жінки. Як бачимо, поки що дані невтішні, та й цифри говорять самі за себе.
Питання праці жінок, які визначені КЗпПУ та іншими нормативно-правовими актами, висвітили експерти квітневого випуску нашого видання.
Зокрема, про оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами розповіла Марина Волкова. Автор описала процес оформлення даної відпустки та зазначила, на яку грошову допомогу має право жінка у такому випадку.
Таїсія Мєдвєдєва у своєму матеріалі зазначила гарантії вагітних жінок при прийнятті на роботу, обмеження щодо деяких видів робіт, питання надання відпусток, звільнення вагітних жінок, а також про передбачене законом надання вагітним путівок до санаторіїв та будинків відпочинку.
Вероніка Аблова провела паралелі між діючим КЗпПУ та проектом Трудового кодексу України у сфері охорони праці жінок та вагітних.
Євгенія Новичкова та Павло Ходаковський розповіли про складні випадки при розірванні трудового договору із захищеною категорією жінок, до якої належать вагітні жінки, жінки, які мають дітей віком до трьох років та ін. Автори дають рекомендації та поради, які можуть стати в нагоді за таких обставин.
Олена Зайцева згадала про права одинокого батька та матері та провела їх порівняльний аналіз. Олена акцентувала увагу на випадках, коли чоловіки зіштовхуються з перешкодами в реалізації своїх прав, які мають жінки в подібних ситуаціях.
Про зміни в кадрових документах, причиною яких є вступ працівника у шлюб, розповіли Юрій Чумак та Ксенія Забродська. Автори матеріалу описали алгоритм дій для кадровика/менеджера з персоналу, який допоможе при оформленні кадрової документації.
Про розірвання контракту з керівником-іноземцем йдеться у статті Вікторії Голуб:  автор наголосила на підставах розірвання трудового договору, запропонувавши алгоритм дій, який потрібно застосовувати за даних обставин.
Продовжуючи традицію, у рубриці «1C: поради кадровикам» Катерина Ратушняк поділилася, як у програмі 1C провести відпустку працівниці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також відпустку по догляду за дитиною до трьох та шести років.
Про популярний на сьогоднішній день онлайн-рекрутмент розповіла Наталія Гілета у рубриці «HR-аспект».
Із побажанням взаємоповаги,
Катерина Гарманчук,
редактор

Комментариев нет:

Отправить комментарий